Páncélos, lépcső, falu

A Patyomkin családnév (amely a magyar átírás jelenlegi szabályai szerint Potyomkin lenne, ugyanis a Потёмкин név a ’sötétség, az éjszaka beállta előtti szürkület’ jelentésű, többes számú потёмки szóból ered).

A 18. században élt Patyomkin herceg (Григорий Александрович Потёмкин-Таврический) a fekete-tengeri flotta létrehozója, dél-oroszországi városok alapítója, csatákban jeleskedő katonatiszt. 


(1) A róla elnevezett Patyomkin páncélost (броненосец «Князь Потёмкин-Таврический») 1900-ban bocsátották vízre a Fekete-tengeren. A hadihajó (ténylegesen csak sorhajó) méretét jelzi, hogy fedélzetén nyolcszáznál több tengerész teljesített szolgálatot. Utolsó útja 1925-ben volt; ezt követően szétbontották.

A fedélzetén 1905-ben kitört lázadást – amelynek közvetlen oka a matrózoknak adott romlott étel volt – számos (művészeti) alkotás örökítette meg, de világhírűvé Eisenstein (Ejzenstejn) 1925-ben bemutatott fekete-fehér némafilmje lett. A legmegrendítőbb jelenet helyszíne az odesszai kikötő lépcsője.
Részlet a filmből Броненосец «Потёмкин») – 45:17-től.

(2) A 19. század első felében elkészített, Patyomkinról csak jóval később elnevezett odesszai lépcső (Потёмкинская лестница) eredetileg tíz részre tagolt, 200 lépcsőfokból állt (egy kikötőbővítéskor később 8-at lebontottak). A 27 méter magas, 142 méter hosszú lépcső érdekessége a perspektívajáték. Lefelé haladva ugyanis a lépcsőfokok egyre szélesebbek (a legfelső alig 13 és fél, a lenti már majdnem 22 méter). Ezért ha valaki a lépcső tetejéről lefelé tekint, olyan érzése támad, mintha a lépcsősor teljesen párhuzamos lenne.

(3) Patyomkin neve – II. Katalin kegyenceként és már-már férjeként (фаворит императрицы) számos talán-igaz-talán-nem történetben is felbukkan. Például a cárnő köszöntésére szervezett amazonsereggel vagy az ún. Potemkin-falvakkal kapcsolatban.

1787-ben Katalin meglátogatta a Dnyeper-menti településeket. Patyomkin, hogy minél kedvezőbb kép fogadja a cárnőt, – ellentétben a legendával – nem színházi díszletekre hasonlító álhomlokzatokat (sz)állíttatott, hanem ténylegesen rendbe tetette azokat a falvakat, amelyeken áthaladt az uralkodó. 

Ezt a városi legendát első alkalommal egy Georg von Helbig nevű szász diplomata tette közzé a Patyomkinról szóló, 1809-es könyvében. Akár valós, akár kitalált történet, a ’Potemkin-falvak’ (Потёмкинские дере́вни) kifejezés a ’manipuláció’, a ’szebbnek mutatás’, az ’elrejtés’ szinonimája lett.

ЗАПОМИНАЛКА
манипуляция
manipuláció
тактика
taktika
ложь
hazugság
обман
becsapás, csalás
шту(ч)ка
csíny, csalafintaság

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Így kezdődik… az átfogó életrajz

„Majd elkészül a sok fagyi…” (Lackfi János)