„Kurtára szabta ki a fársáng ideit…” (CSVM)

A farsang január 6-tól, azaz vízkereszttől húshagyókeddig tart. 2018-ban azonban – akárcsak Csokonai Vitéz Mihály furcsa vitézi versezetében, a Dorottyában – igen rövidke lett, hiszen ma, február 13-án éjjel ér véget. (Oroszországban viszont másképp számolnak: 2018-ban február 12-től 18-ig sütik a farsang elmaradhatatlan jelképét, az ezerféleképpen tálalható palacsintát, vagyis «блины»-t.)
Ám aki igyekszik, az még megsütheti 2018 utolsó farsangi fánkját. A nagyböjt csak 14-én kezdődik… 

A kipróbált receptemet és a megsütött fánkok képét is mellékelem. 
Süssünk együtt fánkot. Готовим вместе пончики. 

(1) Состав ’hozzávalók’
  • тёплое молоко (пол-литра) ’0,5 dl langyos tej’
  • дрожжи (25 г) ’2,5 dkg élesztő’
  • сахар (3-4 столоых ложки) ’3-4 ek. cukor’
  • соль (0,5 чайной ложки) ’0,5 kk. só’
  • яичные желтки (3 штуки) ’3 tojás sárgája’
  • сливочное масло (50 г) ’5 dkg vaj’
  • ром (50 г) ’~1-2 ek. rum’
  • ванилин (по вкусу) ’ízlés szerint vaníliás cukor [én nem teszek bele]'
  • мука (4 стакана) ’4 pohár (bögre) liszt’

(2) Приготление теста 'a tészta elkészítése'
A lyukas szövegből (текст с дырками) a receptes kulcsszavak hiányoznak. Megoldáskor célszerű a súgóban megadott magyar megfelelőket is használni.

(3) Пошаговый рецепт 'recept, lépésről lépésre'
A helyes sorrendbe állított mondatokból összeáll a teljes szöveg.

(4)   Запомните. 
Наши пончики не американские пончики, покрытые шоколадом, то есть не донаты.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Így kezdődik… az átfogó életrajz

„Majd elkészül a sok fagyi…” (Lackfi János)