Egy város sok neve

Nem egyedi, ha egy ország, település, közterület, intézmény új elnevezést kap. Ilyen névváltó Oroszország „északi fővárosa” is.


1) Санкт-Петербург. Szentpétervár
Oroszország második legnagyobb városának mintegy hatmillió lakosa van. A péterváriak (петербуржец, петербурженка, петербуржцы) előszeretettel emlegetik lakóhelyüket Питер, azaz ’Pityer’-ként. De városazonosító a северная столица, a город на Неве, a город белых ночей, a культурная столица России, az окно в Европу, a северная Венеция, a Невоград, a город Ленина, a город-герой Ленинград, a город трёх революций állandó jelző is.
     Послепросмотровое задание
     Эпитеты. Tolmácsolja, milyen jelzővel illetik a várost!

2) Исторический центр города входит в список объектов всемирного наследия ЮНЕСКО.
     A belváros a világörökség része

A mocsaras, lápos vidék miatt a régi városrész cölöpökre épült (a terület 10%-a még ma is víz, 42 szigettel, számos csatornával). A mintegy nyolcszáz hídból 218 gyalogos-, 22 pedig ún. szétnyitható (разводный) híd. A leghosszabb névai és egyben oroszországi híd a Nagy Obuhovszkij híd (Большой Обуховский мост) – hossza 2824 méter. A legszélesebb pedig a Mojka (Мойкa) felett átívelő 99,5 méteres Kék híd (Синий мост).


A város „legmagasabb” pontja is csak kb. 3 méterre van a tengerszint felett. 
Folyója a deltatorkolattal a Finn-öbölbe ömlő, végig hajózható Néva (a Нева szó a finn ’mocsár’ szóból származik). A 600 méter szélességet is elérő, de csak 74 km-es – tehát viszonylag rövid, bár nagy vízhozamú – folyó 28 km-nyi része halad át a városon.
A város földrajzi elhelyezkedése következtében (é. sz. 60°) nyáron is csak 19‒22 °C van. A több éves átlag szerint legmelegebb hónap a július: 15‒23 fokkal és viszonylag sok esővel. A májusi, júniusi, júliusi időszak jellemzői a fehér éjszakák (белые ночи) ‒ ekkor a szürkület egész éjszaka tart. Télen a nappal mindössze ötórás, ugyanis csak délelőtt 9-10 óra környékén kezd világosodni. 

3) Основание города. Városalapítás 
A várost Nagy Péter cár alapította 1703-ban, de már 1712-ben az ország fővárosává emelte.
Nem az alapító cárra, hanem Szent Péter apostolra utal a város első, holland nyelvű neve: Sankt Pieter Burch (город назван в честь Святого Петра); ezt követte a német hangzású Sankt-Petersburgból lett orosz nyelvű, vagyis a Szankt-Petyerburg (Санкт-Петербург). 1914 és 1924 között Petrográdnak (Петроград) nevezik; (Lenin halálát követően) 1924. január 26-tól 1991-ig viseli a Leningrád (Ленинград) nevet, és 1991-től ismét Szentpétervár (Санкт-Петербург).
     Послепросмотровое задание
     Milyen időrendi sorrendben követték egymást a városelnevezések?
     ____: Ленинград
     ____: Sankt Pieter Burch
     ____: Петроград
     ____: Санкт-Петербург

4) Visszatekintő
Len-ing-rád
Számok találkozása a történelemben
Mikor vannak a fehér éjszakák Szentpéterváron (1)?
Egy pétervári híd
Небоскрёб и стадион
A legismertebb macskák. Самые знаменитые кошки
Moszkvai, pétervári nevezetességek
Templom, székesegyház és még más
Ugyanaz – és mégsem?

ЗАПОМИНАЛКА
северная столица
az északi főváros
город на Неве
Néva-parti város
город белых ночей
a fehér éjszakák városa
город-герой
hősváros
окно в Европу
ablak Európára

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Így kezdődik… az átfogó életrajz

„Majd elkészül a sok fagyi…” (Lackfi János)