Templom, székesegyház és még más

Minden székesegyház templom, de nem minden templom székesegyház. Igazából ez nem is annyira egyszerű…


1) Церковь, храм, собор; часовня. Templom, székesegyház; kápolna
Nyelvenként és vallásonként, felekezetenként is (gyakran) eltér a címbeli fogalmak tartalma. 
Szent hely a templom (számos szinonimája van: ecclesia; imaház, gyülekezeti terem; Királyságterem; zsinagóga; mecset, dzsámi; zikkurat...). Az orosz nyelvben a templom mint épület és (keresztény) egyház – «церковь».
(a) Szerepe szerint templom(szerű) a kápolna is (általában: «капелла»). Az ortodox vallásban a «придел» a templom oltárral rendelkező oldalkápolnája; a «часовня» pedig ‒ oltár nélküli, különálló épület, amely soha nem a templombelső része; az elnevezése a rövid istentiszteletre utal (часы – это краткие церковные службы).
(b) A «церковь» rokon értelmű párja a «храм» ’templom, székesegyház’, amely (alapvetően) a katolikus, ortodox, anglikán egyház kiemelt temploma. A szláv eredetű «храм» szó a ’hatalmas, kultikus hely(iség)’ megfelelőjéből származik. Egy vagy több kupolája és oldalkápolnája lehet. 
(c) A «собор» is – akárcsak más nyelvekben a katedrális vagy a dóm – székesegyház: a város vagy kolostor legfőbb temploma (= главный храм). Azt a templomot, amelyben vezető püspök vagy érsek (епископ или архиепископ) trónszéke valaha is állt vagy jelenleg is van, az orosz nyelvben «кафедральный собор»-nak nevezik. Az ilyen templomban mindig több oltár található, és természetesen több – előfordul, hogy az apostolok számával megegyezően, tizenkét – pap teljesít szolgálatot. Az örökös «собор» címet az egyház ítéli oda a templomnak.

2) Достопримечательности. Híresek és nevezetesek
(1) Собор Покрова Пресвятой Богородицы, что на Рву ~ Покровский собор ~ Покрова на Рву; собор ~ храм Василия Блаженного – в Москве
A kazani tatár kánság felett aratott győzelem emlékére emeltette Rettenetes Iván (a 16. század második felében) a moszkvai Vörös téren álló Istenanya oltalma (собор Покрова Пресвятой Богородицы, что на Рву ~ Покровский собор ~ Покрова на Рву) – vagy ahogy jobban ismerik –, a Boldog Vazul-székesegyházat (собор ~ храм Василия Блаженного). Vaszilij, a boldog – elhivatott, mélyen hívő vallási személy volt.
A világörökség részét képező székesegyház – a hadjárat kilenc győztes csatájára emlékeztetve – kilenc templom együttese. 

(2) Главный кафедральный собор Русской православной церкви ~ храм Христа Спасителя Кафедральный соборный храм Христа Спасителя – в Москве
A Napóleon feletti, 1812-es győzelem emlékeként készült el a 19. században a Megváltó Krisztus-székesegyház első változata. Azonban a templomot – Sztálin utasítására – 1931-ben lebontották. Az ide tervezett Tanácsok Palotája (Дворец Советов) soha nem épült fel, viszont 1960-ban a székesegyház egykori területén megnyílt a főváros szabadtéri uszodája (открытый бассейн «Москва»).
Egyházi és állami összefogás eredményeként a Megváltó Krisztus-székesegyház eredeti helyszínén 1995. november 7-én megkezdődtek a munkálatok, és 2000. augusztus 19-re elkészült az orosz ortodoxok legnagyobb temploma (10 ezer ember befogadására alkalmas, legmagasabb pontja 103 méter – magasabb, mint a szentpétervári Izsák-székesegyház –, belmagassága 79 méter, falainak vastagsága több mint három méter).

(3) Кафедральный собор Исаакия Далматского ~ Исаакиевский собор – в Санкт-Петербурге
Szentpétervár leghatalmasabb katedrálisa az Izsák-székesegyház, amely a 19. században épült későklasszicista stílusban. 1928-tól múzeum, de a 2010-es évektől számos próbálkozás történt, hogy a székesegyház ismét visszakerüljön az orosz ortodox egyházhoz (Русская православная церковь ~ РПЦ). 
A legfrissebb információk szerint a székesegyházban továbbra is lesznek naponta istentiszteletek, de a világöröksésg részét képező épületet az egyház nem kapja vissza. (Собор входит в список Всемирного культурного наследия ЮНЕСКО. Он стал музеем в 1928 году, с 1990 года в нём восстановлены православные богослужения, которые сейчас проводятся ежедневно.)

(4) Казанский кафедральный собор ~ собор Казанской иконы Божией Матери в Санкт-Петербурге 
A szenpétervári Kazan-katedrális a 19. század legelején épült fel, és jelentős szerepe volt a napóleoni hadjárat idején, hiszen Kutuzov éppen a székesegyház Szűzanya-ikonjától kérve segítséget indult harcba. A hadvezér hamvait is e templom őrzi. 
Az 1930-as évektől múzeumként működő épület 2000-től végleg visszakerült az ortodox egyházhoz.

(5) Церковь Покрова на Нерли ~ храм Покрова Пресвятой Богородицы на Нерли – недалеко от Владимира
A Vlagyimir városától nem messze található Mária oltalma templom a Nyerl folyón a középkori (12. századi) építészet különleges alkotásaként felkerült a világörökségi listára.

(6) Свято-Успенский собор ~ кафедральный собор Будапештской и Венгерской епархии Русской православной церкви – в Будапеште
A Budapesten található Istenszülő elhunyta Nagyboldogasszony-székesegyháza nem az egyetlen ortodox templom Magyarországon (összesen 10 van készen). A máig meglévő elsőt még a 18. században építették fel Tokajban, de van Miskolcon, Szegeden, Ürömben, Nyíregyházán is, sőt 2019. december 27-én a Moszkvai Patriarchátus Magyar Ortodox Egyházmegyéje letette a Hévízen épülő (tizenegyedik) templom alapkövét is.

3) Название церквей. Mi a neve? 
     Онлайн-тест. Online feladat

4) Visszatekintő
Vasárnapi szókimondó – церковь
Икона – дар Божий
Egyházi szokás
A Miatyánk
Вера, Надежда, Любовь

ЗАПОМИНАЛКА
верить в Бога; верующий
hisz istenben; hívő
богослужение ~ служба
istentisztelet
священник
pap, lelkész
алтарь
oltár
святыня
szentély, ereklye

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Így kezdődik… az átfogó életrajz

„Majd elkészül a sok fagyi…” (Lackfi János)