Bruschetta (új a szótárban)
Az olasz konyha egyik végtelenül praktikus, mindent hasznosító megoldása. A pirított, majd foghagymával bedörzsölt, olívaolajjal meglocsolt kenyérszelet – amelyen paradicsom és/vagy egyéb zöldség, sajt, sonka, hal… lehet a feltét – kiváló és ízletes harapnivaló vagy előétel.
1) Бруске́тта. Bruschetta
Magyarul (az Osiris-szótár szerint) szótagolva brus-chet-ta. Az orosz nyelvben az írásmód a kiejtést követi.
2) Начинки (или топпинги). Ízletes feltét
(1) С какими начинками приготовлены брускетты (на плакате)? Mi a feltét (a képen)?
авокадо ’avokádó’
артишок ’articsóka’
базилик ’bazsalikom’
баклажаны ’padlizsán’
болгарский перец ’kaliforniai paprika’
грибы ’gomba’
кабачки ’cukkini’
красный лук ’lila hagyma’
курица ’csirkehús’
лосось ’lazac’
маслины (спелые оливки) ’fekete olívabogyó’
оливковое масло ’olívaolaj’
помидоры (вяленые помидоры) ’paradicsom (szárított paradicsom)’
прошутто ’prosciutto (sonka)’
руккола ’rukola’
сыр моцарелла ’mozzarella’
сыр пармезан ’parmezán’
тунец ’tonhal’
чеснок ’fokhagyma’
яйцо пашот ’buggyantott tojás’
(2) Какие брускетты собрать дома, чтобы получилось и вкусно, и красиво? Lehet ötletelni
Ваш подсушенный ломтик хлеба с разложенной на нём начинкой, то есть ваша любимая брускетта со следующими начинками:
_______________________________________________________________________________________________________________________________
3) Visszapörgető
***
Добавления в 2025 году. Új szavak a szótárban
Közel hétszáz (657) szóval bővült 2025 nyarán az orosz akadémiai helyesírási szótár. A nyelvészek ily módon egységesítik, azaz kodifikálják az újonnan megjelenő szavak írásmódját.

Megjegyzések
Megjegyzés küldése