Újfajta, tápláló (új a szótárban)

Menzán ebédelünk, ezért (?) gyakran kerül a tányérunkba köretként főtt bulgur. Ennek az egészséges ételnek az alapanyaga éretlen (vagy érett, de hántolt) búzaszemekből párolással, szárítással, durvára aprítással készül. 


1) Булгу́р. Bulgur
    (1) 
Az orosz online szótárak is tartalmazzák már a hímnemű, török eredetű (bulgur) булгур főnevet. 
A 2015-ös A magyar helyesírás szabályai szótárrészében ne keressék, mert ott még nem szerepel, de a 2025-ös Osiris-szótárba már bekerült a szó, bulgur alakban.
    (2) 
Диалог о булгуре
    Что такое булгур?
    – Булгур — это крупа из высушенной и раздробленной пшеницы.
    Как ещё называют булгур?
    – Иногда его называют «турецкий рис».
    Как делают булгур?
    – Сначала пшеницу варят на пару, потом сушат и дробят.
    Чем булгур похож на рис или кускус?
    – Он тоже используется как гарнир, но вкус другой.
    Какие блюда готовят из булгура?
    – Из булгура делают плов, супы, салаты.
    Полезен ли булгур?
    – Да, он богат клетчаткой и витаминами группы B.
    В какой кухне часто используют булгур?
    – В турецкой, арабской и кавказской.

2) Visszapörgető

***
Добавления в 2025 году. Új szavak a szótárban
Közel hétszáz (657) szóval bővült 2025 nyarán az orosz akadémiai helyesírási szótár. A nyelvészek ily módon egységesítik, azaz kodifikálják az újonnan megjelenő szavak írásmódját.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Két szerelmes pár, mindig együtt jár…

Katonásan