Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január 29, 2017

Ragozzunk

Kép
СпряжЕние глагОлов (igeragozás) Az orosz ige szótári alakja a (- ть , - ти , - чь végű) főnévi igenév, a magyar igéé pedig az egyes szám 3. személyű jelen idejű, kijelentő módú, általános ragozású alak. A szótő változása és a toldalék alapján több ragozási sor van. Az egyik csoportba tartoznak ezek az igék is: читать 'olvas', считать 'számol', разговаривать 'beszélget', делать 'csinál', пoказывать 'mutat'.

Már szűkebb, vagyis: ужЕ Уже

Kép
A hangsúlynak jelentésmegkülönböztető szerepe van: хОдите ’jártok’ – ходИте ’járjatok!’; лЮбите ’szerettek’ – любИте ’szeressetek!’; кУпите ’megveszitek’ – купИте ’vegyétek meg!’; кУрите ’cigiztek’ – курИте ’(ne) cigizzetek!’ 1) Посмотрите на фотку. На какОй слог пАдает ударЕние? КудА стАвить прищЁпки? Melyik a hangsúlyos szótag képen? 2)  Cайт « Где-ударение.рф » – орфоэпический словарь онлайн. Segítség (és jó gyakorlási lehetőség is) az online hangsúlyszótár.

Medvenapos

Kép
Кто это ? Что это ? Ki ez? Kik ezek? Mi ez? Mik ezek? A ’ кто ’ az élőt, a ’ что ’ az élettelent jelentő főnevek kérdőszava, egyes és többes számban is.  Az állatok kérdőszava is – ellentétben a magyarral –’ кто ’. Кто там? Муха и пчела. Tehát m i van ott?

Aвтомобиль

Kép
Машина, авто,  автомашина, тачка. .. Milyen típusú a képen lévő orosz autó? Milyen orosz autómárkákat ismertek még?

Igéző (de nem úgy)

Kép
Az orosz igének – akárcsak a magyarnak – van egyes és többes száma; első, második, harmadik személye; jelen, múlt, egyszerű és összetett jövő ideje; kijelentő, felszólító, feltételes módja. És van vagy folyamatos ( несовершЕнный вид ; rövidítve: HCB ), vagy befejezett ( совершЕнный вид ; rövidítve: CB ) szemlélete is. Ez a magyar nyelvben nincs, de az igekötő nélküli és igekötős párok – mint az ’írok vmit’ (folyamatos), ’megírok vmit’ (befejezett) – hasonlítanak az orosz ige szemléletére.

Világosan, érthetően

Kép
A как на ладони szólás, szó szerint: mint a tenyéren, vagyis 'világosan, érthetően' . рукA 'kéz' ; пAлец 'ujj' ; ладOнь (nőnemű) 'tenyér' ; мAльчик с пAльчик (szó szerint: ujjnyi fiúcska, vagyis) 'Hüvelyk Matyi'

Szavak, szavak

Kép
Облако слов, с помощью сервиса Tagul Keresd meg a nem napszakhoz kapcsolódó szóalakokat!