Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: június 25, 2017

Start. Русский с нуля

Kép
Orosz nyelv a semmiből? Dehogy... Egyszerű, tudásfrissítő párbeszédek: Русский с нуля   Диалоги

Füles

Kép
Ухо – Уши – ушАнка (fül – fülek – fülessapka) (Фотка: наш мишка в ушанке) Az orosz ember számára az usánka nem egyszerű ruhadarab: több. Egykor a legnagyobb illetlenségnek számított sapka nélkül emberek között megjelenni. De az usánka helyettesítette a pénztárcát is: benne őrizték ugyanis a pénzt. Az usánka őse talán a törökök, talán a mongolok, talán a lappok szőrborítású fejfedője. Az oroszok a 20. század elején az elsősorban paraszti viseletként számon tartott sapkát a katonai egyenruha részévé tették (« шапка-колчаковка »). Így volt ez a szovjet időszakban is: a fegyveres erők tagjai megkülönböztető szabású, anyagú, színű usánkát viseltek télen. Napjainkban státusszimbólum a nercusánka, amelyet (így mesélik) nagyon sokan éjszakára a hűtőbe tesznek, hogy így védjék meg az értékes szőrmét.

Más igekötő, más jelentés

Kép
A п о дпись 'aláírás', a р о спись 'díszítőminta, festés'. A társalgási nyelvben azonban a роспись is jelenthet aláírást (Это ваша роспись? 'Ez a maga aláírása?). Mindkét főnév nőnemű, a hangsúly az első szótagon van. Melyik író aláírása van a képen?

Misa

Kép
Как его зовут? Mi a neve az orosz népmesékben is gyakran előforduló medvének? A képen az 1980-as, moszkvai olimpia kabalafigurája [ талисман ] látható. Az 1977-es pályázaton nyertes figurát, amelynek övén az olimpia színei vannak, Viktor Csizsikov tervezte. A kabala számos helyen (bélyegen, jelvényen, rajzfilmben) megjelent. Az olimpia zárásán egy 8 méteres, héliummal töltött gumimaci-változatot bocsátottak fel az égre. Az olimpiát követően ezt az óriási gumikabalát kiállításokon mutatták be; napjainkra azonban már teljesen tönkrement. Az olimpia logója a jellegzetes moszkvai toronyépületet ( высотное здание ~ высотка ) idézi. Az ötvenes években ugyanis hét ilyen épület készült el, ezért hét nővérként emlegetik őket ( семь сестёр ); legismertebb közülük a Lomonoszov-egyetem.   

Könnyebben el tudjátok olvasni, mint gondoljátok

Kép
Mert mire ösztönöz a mondat?