Jeges csapok a jégcsapok?

Jó dolga van a mostani blogírónak – helyszíni tudósítótól, Jezerniczky Zsolttól kapott oroszországi szöveges-képes összeállítást a télről. Ez következik most.

С крыши свисали сосульки. Jégcsapok lógtak a tetőről
Az az igazi orosz tél (настоящая русская зима), amikor a táj havas, és a hó szikrázik, a Nap pedig ragyogóan süt. Ezt örökítette meg Puskin is a Téli reggel (Александр Сергеевич Пушкин «Зимнее утро», 1829) című versében: «Мороз и солнце; день чудесный»!, „Napfény és fagy: csodás jelenség!” (ford.: Fodor András).

Ha azonban a hőmérséklet 0-1 ℃-ig enyhül, a hó a háztetőkön olvadni kezd. Koroljovban is ez történt az elmúlt napokban itt. Aztán a hőmérséklet visszaesett -15 ℃-ra, és így városszerte – kisebb-nagyobb – jégcsapok (сосулька, сосульки, много сосулек) jelentek meg az ereszeken, háztetőkön. A házak keleti oldalán, ahol több napfény éri a hóréteget, gyakran látni 2-2,5 méteres, akár 10 kilogrammos jégcsapokat is. Ezért az érintett háztömbök körül a faltól körülbelül egy méter távolságban ún. biztonsági területet jelölnek ki, nehogy a lehulló jégcsapok sérülést, balesetet okozzanak.

Háttérként
1. A felvételen a verset Szmoktunovszkij mondja (Magyarországon is ismert színész, többek között az Egy év kilenc napja, A hazáért harcoltak, Moszkva nem hisz a könnyeknek filmekben játszott).
Стихи читает И. М. Смоктуновский
A versszöveg két nyelven

2. Koroljov (1996-ig Kalinyingrad; Королёв; до 1996 года – Калининград) – város Moszkvától nem messze; az orosz űripar és rakétagyártás egyik központja; Oroszország űrfővárosaként is emlegetik. Jelenlegi nevét a szovjet rakéta- és űrprogramok első vezetőjéről, Koroljovról kapta. Koroljovnak oly mértékben titokban kellett dolgoznia, hogy a nyilvánosság még a nevét sem ismerhette, a sajtó is csak „főkonstruktőr”-ként emlegette. Mint az első űrhajóst szállító űrhajó felbocsátásáért is felelős, nagy tiszteletnek örvendő mérnöknek igen megnyerő, szimpatikus szerepe van a «Гагарин. Первый в космосе» (Gagarin – Első az űrben) filmben is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Így kezdődik… az átfogó életrajz

„Majd elkészül a sok fagyi…” (Lackfi János)