Fabergé-tojás

Это же не киндер-сюрприз, не яйцо вкрутую или всмятку, даже не крашеное, a – яйцо Фаберже
Ez nem Kinder-, de nem is kemény- vagy lágy-, még csak nem is hímes tojás, hanem Fabergé-tojás


Peter Carl Fabergé (Петер Карл Фаберже) francia–német származású, szentpétervári születésű aranyműves volt. Neve az általa tervezett (és készített) műkincsek, kiemelten az ékszerdobozok, vagyis az ún. Fabergé-tojások révén vált világszerte ismertté.

Az első ilyen ékszert III. Sándor cár megrendelésére tervezte. Ezzel ajándékozta meg ugyanis a cár 1885 húsvétján a cárnét. A fehér zománcréteggel fedett tojásban («Куриное») egy miniatűr tyúkocska volt, amelynek belseje a cári korona mását rejtette. Az ötlet nem volt eredeti, hiszen Európa három városának (Bécs, Koppenhága, Drezda) múzeuma is őriz efféle, de már a 17. században készített aranytyúkocskát. 

Viszont a megrendelést újabbak követték, azzal a feltétellel, hogy minden ékszerdoboz más és más meglepetést tartalmazzon. Ezáltal a formavilág is, az anyag (gyémánt, ezüst, arany, rubin, smaragd, gyöngy) is, a kidolgozás is (akár egy évig is tarthatott) egyre mívesebbé vált. Fabergé pedig a cári udvar ékszerésze lett.

A cári megrendelésre készített 71 Fabergé-tojásból 62-nek (másik adat szerint 52-ből 43-nak; az adatok forrásonként eltérnek) lehet tudni a helyét. 

A Fabergé-tojások közül néhány külföldi (Amerikai Egyesült Államok-beli, svájci) múzeumban, tíznél több magángyűjteményben van. Oroszországban (jelentős) múzeumonként egyet-egyet őriznek. Legtöbb Moszkvában (10; в Оружейной палате Кремля) és Szentpéterváron (15; в Музеe Фаберже) tekinthető meg. A Fabergé-múzeum kincsei közé tartozik a két leghíresebb alkotás: az első («Куpочка») és az 1897-ben II. Miklós számára készített koronázási tojás («Коронационное»), amelyet II. Katalin hintójának kicsinyített, aranyozott mása díszít.

2015-ös újsághír, hogy egy évszázad után ismét gyártanak húsvéti Fabergé-ékszertojásokat. Az így elkészített Fabergé-gyöngytojás (139 hófehér természetes gyöngy, 3300 gyémánt és egyéb drágakő díszíti) becsült értéke meghaladja a kétmillió dollárt. Az orosz cároknak készített egy-egy Fabergé-tojásé pedig a több tízmillió dollárt is.

Kukkantsunk a tojás belsejébe!
Как устроены яйца Фаберже — взгляд изнутри

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Az a bizonyos kis fekete

Kulics a kuglóf