Kulics a kuglóf

A «кулич» olyan, mint a kuglóf 


A termékenység jelképe. A húsvétra sütött henger vagy csonkagúla alakú kuglóf, vagyis a «кулич» sokféleképpen készíthető, de jellegzetessége (lehet) a rajta lévő cukormáz és a «ХВ» betű, amely a «Христос воскресе!» rövidítése.
Христо́с воскре́се!, azaz Krisztus feltámadt! Ezzel – az evangélistákat idéző köszöntéssel – üdvözlik egymást a húsvéti időszakban (húsvét vasárnapjától) az ortodox hívők. A «воскре́се» régies múlt idő; a воскре́снуть ’feltámad’ mai alakjai: воскре́сну, воскре́снешь, воскре́снут; воскре́с, воскре́сла, воскре́сло; воскре́сни/те.
Találkozáskor mindig a fiatalabb, az alacsonyabb rangú, a nem papi személy köszön előre [Krisztus feltámadt!]: «Христо́с воскре́се!», a megszólított pedig így válaszol [Valóban feltámadt!]: «Вои́стину воскре́се!».

Beállok micro-influencernek. Ezért ajánlom Julia Viszockaja «Едим дома» ’otthon eszünk’ című gasztroblogját
Érdemes így ünnepek idején (is) megnézni. Remek ötletek, elkészíthető ételek!

Julia Viszockaja orosz színésznő, számos – étkezéssel kapcsolatos – sikerkönyv szerzője. 2011-ben Moszkvában megnyitotta (majd be is zárta) a «Ёрник» (ami jelent cserjés, bokros részt is, de jelent csellengőt, vándort és tréfálkozó embert is) nevű éttermét. Azok számára pedig, aki szeretnének megtanulni önállóan főzni, létrehozott egy olyan céget, amely ún. kulináris utakat szervez Nyugat-Európa leghíresebb éttermeibe. 

És akkor süssünk kulicsot! 
A videó(n Julia Viszockaja) segít. Az eredmény pedig – finom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Tavaszi munkálatok

Árad is meg apad is?