Azonos néven

Elektromos autót mutatott be a Kalasnyikov.


1949-től használják a szovjet (oroszországi) hadseregben az Izsevszkben gyártott, AK–47 jelzésű, egyeslövésben pontos, sorozatlövésben nagy tűzerejű, megbízható gépkarabély modernizált változatait. Tervezője a 2013-ban elhunyt Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov (Михаил Тимофеевич Калашников). 
A „Kalasnyikov” elterjedtségét mi sem jelzi jobban, mint hogy – egyes adatok szerint – százmilliónál is több készült belőle.
Ismertségét az is jelzi, hogy vannak olyan országok (Kelet-Timor, Mozambik), amelyek zászlajukban, címerükben is szerepeltetik ezt a fegyvert. Dmitrij Alekszejevics Gluhovszkij (Dmitry Glukhovsky ~ Дмитрий Глуховский) Metró-trilógiájának szereplői is előszeretettel használják.

Napjainkra a Kalasnyikov védjeggyé lett, és különböző használati tárgyak, fogyasztási cikkek – esernyők, töltőtollak, lámpák, zsebkések, de még energiaital, vodka – megjelölésére is szolgál. 

Az izsevszki Kalasnyikov fegyver- és autógyár 2018 nyarán mutatta be a CV-1 jelzésű elektromos autóját (электрический концепт-кар CV-1).
Ez az autó kísértetiesen – de tudatosan – hasonlít az 1970-es évektől 1997-ig, szintén Izsevszkben gyártott, Moszkvics mintájú IZS-2025-ös kombira (Иж-2125 «Ко́мби» ~ Иж-Комби — советский автомобиль Ижевского автомобильного завода, на базе легкового автомобиля Москвич-412).
A jármű egy feltöltéssel akár 350 kilométert is megtehet, gyorsulási ideje pedig 0-ról 100 km/h-s sebességre 6 másodperc (время разгона от 0 до 100 км/ч – 6 секунд).

Visszaidéző. О машинах
1) Мужские разговоры о машинах

2) „Száguldunk, élvezd az iramát…

3) Mivel utazzunk? Min utazzunk?

ЗАПОМИНАЛКА
суперсар
szuperautó
батарея
elem, akkumulátor
концерн
konszern
версия
verzió
комби
kombi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Az a bizonyos kis fekete