Meg ne vess: ez neves. Фамилии

2017 leggyakoribb orosz családnevei: Иванов, Смирнов, Кузнецов, Попов, Васильев, Петров, Соколов, Михайлов, Новиков, Фёдоров, Морозов, Волков, Алексеев, Лебедев, Семёнов, Егоров, Павлов, Козлов, Степанов, Николаев, Орлов, Андреев, Макаров, Никитин, Захаров.


1) Kezdetben csak a novgorodi fejedelemségben, ott is csak a módos családok viseltek ún. családnevet. A jobbágyfelszabadítást követően (после отмены крепостного права в 1861 году) terjedt el ez a névtípus. Használata az 1930-as évekre vált általánossá.

2) A családnevek eredete alapvetően előnév (Ивансын ИванаИванов ’Ivánfi ~ Jánosi’), ragadványnév [прозвище] (Безбородыйсын БезбородогоБезбородов ’szakálltalan’), foglalkozásnév (кузнецсын кузнецаКузнецов ’Kovács’).

A leggyakoribb (60%-nyi) a hímnemű szavakból képzett, -ов/-ев-re végződő családnév. A második helyen (30%) az -a/-я, -ь végű főnevekre visszavezethető -ин képzősök állnak (különösen a Volga vidéken népszerűek). A harmadik csoport a -ский/-цкий végűeké; a negyedikbe zömében a más nyelvből átvettek (például: -ко, -ян) tartoznak.

3) Mire végződik az orosz híres emberek családneve?
Грамматика (онлайн-тест)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Az a bizonyos kis fekete

Kulics a kuglóf