Rajzos tollbamondás

A tollbamondás hasznos, de – többnyire – nem tartozik a vágyott tevékenységek közé. Azonban az ún. rajzos tollbamondás – természetesen a megfelelő téma kiválasztásával – bármely életkorú nyelvhasználó számára lehet szórakoztató és hasznos.


1) Alapkellékek 
Négyzetrácsos lap az íróknak, szövegkódos tollbamondólap az olvasónak. Ezeket letölthetjük az internetről, de önmagunk is készíthetünk a kitűzött célnak megfelelő „szövegeket”, azaz sablonokat.

2) Hogyan?
A diktálás történhet páros, csoportos munkában, de végezhető a teljes plénummal is. Az író és az olvasó személyét is változtathatjuk.

3) Mire alkalmas?
Alapesetben a tőszámnevek és az ellentétpárt alkotó határozószók (вправо, влево; горизонтально, вертикально; вверх, вниз) rögzítésére.
Változatként dúsíthatjuk a szöveget színnevekkel és különféle nyelvi szerkezetekkel (три – влево – зелёный цвет; одну – вверх красным; пять синих – горизонтально).
Ha nem a megadott ponttól indítjuk a „tollbamondás”-t, akkor újabb – többször ismétlődő – mondatváltozatokat is diktálhatunk (сверху пятая строка ’fentről az 5. sor’; второй столбец слева ’balról a 2. oszlop’; направление жёлтой стрелки вправо ’a sárga nyíl jobbra mutat’…).
Miután elkészült a tollbamondás, a rajz különböző műfajú szövegek témája is lehet. És alkalmas lehet az összehasonlításra is...

4) Песня «Вверх-вниз»
Олег Вадимович Са́вченко – псевдоним ЛСП (сокращение от английского Lil’ Stupid Pig) — белорусский певец, рэпер и автор песен в стиле хип-хоп, инди-рок, электропоп.

A belarusz Oleg Szavcsenko rapper, hiphopénekes művészneve: LSP, dalait oroszul adja elő. A 2014-es «Виселицца» (виселица ’akasztófa’ × веселиться ’szórakozik’) lemezéről való a «Вверх-вниз» ’föl-le’ szerzeménye.

    Припев:
         Вверх — вниз, вверх — вниз, вверх
         Улы-улы-улыбнись мне, и
         Вверх — вниз, вверх — вниз
         Убийца королей, королева убийц
         Вверх — вниз, вверх — вниз, вверх
         Улы-улы-улыбнись мне
         Вверх — вниз, вверх — вниз
         Королева убийц

5) Visszatekintő
Jobbra, balra

ЗАПОМИНАЛКА
графический диктант
rajzo(ló)s tollbamondás
рисунок по клеточкам
négyzetrácsos rajz
раскроется во весь размер
teljes méretben megnyílik
сохранять/сохранить на комп(ьютер)
gépre ment
кликать/кликнуть правой кнопкой мыши
a jobb egérgombra kattint

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Az a bizonyos kis fekete