Tortás

A friss gyümölccsel díszített, tojásfehérje-alapú Pavlova-torta (торт «Павлова» со свежими фруктами) a múlt századelő világhíres balettművészének nevét viseli – akárcsak több csokoládé-, ruha-, illatszermárka is (имя танцовщицы носили многие бренды). Anna Pavlova – állítólag – új-zélandi és ausztráliai vendégszereplései során előszeretettel fogyasztotta ezt a desszertet. Így aztán mind a mai napig nem dőlt el, hol és mikor keletkezett a recept.
Új-Zélandon a világrekordra törekvők a múlt század legvégén «Павзилла» néven alkották meg a 45 méter hosszú torta-godzillát, amelyet néhány évvel később egy újabb – ötezer tojás, százötven kilogramm cukor és ugyancsak annyi liter tejszín felhasználásával elkészített – 64 méteres «Павконг» tortaóriással (~ King Kong) „szárnyaltak túl”.


1) Hol készül(hetet)t a kép? Vajon miért?
     Где сделана – по-вашему – фотография, на которой рецепт торта «Павлова»? Почему?
          (а) на Балтийском море
          (б) на Балатоне
          (в) на Байкале

2) Торт «Павлова» пошаговый видео-рецепт
     Összehasonlításul és kedvcsinálónak

3) Visszatekintő
Boldogasszony csipkéje
Édesszájúaknak
Fogások

ЗАПОМИНАЛКА
яичный белок
tojásfehérje
сахарная пудра
porcukor
крахмал
keményítő
сливки; сливочный сыр
tejszín; mascarpone
мята
menta

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Az a bizonyos kis fekete

Kulics a kuglóf