Gyakoriak voltak 2019-ben

2019-ben az év angol szava – a Collins szótár szerint – a climate strike, oroszul: климатическая забастовка, magyarul: klímasztrájk (olyan tüntetés, amelynek résztvevői azért nem mennek iskolába vagy munkába, hogy cselekvésre szólítsanak fel a klímaváltozás ellen). És mi lett az év orosz szava?


1) Cлово 2019 года в русском языке. Az év orosz szava
A moszkvai Puskin-intézet (Государственный институт русского языка имени А.С. Пушкина) közzétette a médiában 2019-ben leggyakrabban használt szavak listáját. 
A nyelvészek a száz jelölt közül úgy választották ki a győztest, hogy megvizsgálták, mennyivel többször szerepelt az elmúlt három évhez képest a médiában az adott kifejezés. Így került 2019-ben az első helyre – mivel ötszörösével nőtt meg a használata – a пожар ’tűz/vész’, a másodikra pedig a – háromszoros növekedést mutató – протест ’tüntetés’. (Összehasonlításul: az angol kifejezés esetén ez a növekedési szám: 100.)
Az első helyezett szó előfordulását két tragikus esemény – a párizsi Notre Dame-ban történt 2019. április 15-i tűzeset, valamint a Szibériában 2019 nyarán pusztító erdőtűzsorozat – indokolja. A протест, vagyis a ’tüntetés’ második helyét a párizsi, moszkvai, hongkongi események magyarázzák.
Az év szava száz ’indulója’ között – többek között – olyan kifejezések is szerepeltek, mint a nyugdíjreformot idéző старт пенсионной реформы, a kazahsztáni hatalomváltásra utaló смена власти Казахстана vagy az Ethiopian Airlines légitársaság repülőgép-szerencsétlenségével kapcsolatos крушение самолета Boeing 737 MAX.
Az oroszországi internetezést szabályozó суверенный интернет egyedi jelzős szerkezet napjainkra állandósult kifejezéssé vált; meglétét a 2019 végén életbe lépett jogszabály is tanúsítja.

2) Что к чему? Mit mihez?

3) Visszatekintő
Az év szavai, 2018

ЗАПОМИНАЛКА
слово года
az év szava
предыдущие годы
az előző évek
частотность слова
szógyakoriság
частота
gyakoriság
чистота
tisztaság

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Az a bizonyos kis fekete