Dalban elbeszélve

Ki ne emlékezne Greguss Ágost klasszikussá lett balladameghatározására, a „tragédia dalban elbeszélve” sűrített szövegre? No, effélére vállakozott egy neve-feledésbe-merült szerző az orosz jellegzetességekkel kapcsolatban. Kontrafaktúrája, vagyis meglévő dallamra írott szövegecskéje emblematikus, társaságban kedvvelt énekelt, sok feldolgozású, számos regényben idézett dallá vált. 


1) Orosz sztereotípiák, dalban elbeszélve
     «Конфетки-бараночки»
     o „képesítő” változat (советская рок-группа «Дилижанс» ’postakocsi’)
   o „képtelen” változat (Филипп Киркоров)

                         Москва златоглавая, звон колоколов.
                         Царь-пушка державная, аромат пирогов.
                         Припев:
                         Конфетки-бараночки, словно лебеди саночки.
                         Эй вы, кони залётные, слышен крик с облучка.
                         Гимназистки румяные, от мороза чуть пьяные
                         Грациозно сбивают рыхлый снег с каблучка.
                         Помню тройку удалую, вспышки дальних зарниц,
                         Твою позу усталую, трепет длинных ресниц.
                         Всё прошло, всё умчалося в невозвратную даль.
                         Ничего не осталося, лишь тоска да печаль.
                         Припев

2) В тексте. A szövegben van
     (1) Царь-пушка. Cár-ágyú
Az ágyúk ágyújából – hiszen a név a nagyságra és nem valamely uralkodóra utal – soha nem (bár egyes szakértők szerint egyszer esetleg) lőttek (Царь-пушке ни разу не пришлось участвовать в боевых сражениях).
A Kremlben a Nagy Ivan-harangtorony és a Tizenkét apostol-székesegyház között álló Cár-ágyú a fegyverkészítés remekműve. Az 1586-ban öntött (была отлита из бронзы), díszes bronzágyú a világ legnagyobb – 890 milliméteres – belső átmérőjű ágyúja (крупнейшая по калибру в мире). Tömege közel 40 tonna, hossza 5,34 méter. A talapzatánál elhelyezett, majdnem kéttonnás öntöttvas golyók a 19. század elején készültek.
Az ágyú eredeti helye a Vörös tér volt. I. Péter idején azonban az ágyút átvontatták a Kremlbe. Jelenlegi helyét a múlt század második felében jelölték ki. 
2001-ben Udmurtiában elkészítették, majd az ukrán Donyeck városnak adományozták e nevezetes harci eszköz öntöttvasból (из чугуна) készült hasonmását (копия Царь-пушки); 2007-ben pedig Joskar-Olába került egy újabb másolat.

     (2) Царь-колокол. Cár-harang
A harangok harangja – hiszen a név a nagyságra és nem valamely uralkodóra utal – soha nem kondult meg.
A Kremlben felállított, a Cár-ágyú szomszédságában lévő harang az orosz öntödei művészet remeke (памятник литейного искусства 18 века).
A harang első, 1600-ban elkészített változata a 17. században egy tűzvész következtében megrongálódott. Az újabb, 130 tonnás harangóriás (великан) 1654 karácsonyán zuhant le a toronyból és vált használhatatlanná. A következő, már 160 tonnás monstrum hasonlóképpen járt 1701-ben.
Az újabb öntést nagyon körültekintően készítették elő: közvetlenül a harangtorony mellett ásták ki a tíz méter mély öntőgödröt, az öntőkemencéket a közeli Uszpenszkij székesegyházban alakították ki. Azonban a négy évig tartó előkészületet követően (1734-ben) mégsem indulhatott meg a munka. Közvetlenül az öntés előtt baleset történt: két kemencéből is kifolyt a felolvasztott anyag (вытекла медь), és hatalmas tűzvész keletkezett (начался пожар). Nem sokkal ezután az öntőmester (Иван Моторин) is meghalt; a munkát a fia vette át.
Végül 1735. november 25-én 1 óra 12 perc alatt megtörtént a harangöntés, de az utómunkálatok több évig elhúzódtak. Még akkor is folytak, amikor 1737-ben tűz pusztított a Kreml területén. Az oltásban részt vevő emberek vizet kezdtek locsolni az öntőgödör tetejét fedő, harangot védő, de áttüzesedett gerendákra. A lenn lévő harang pedig e hirtelen hőmérséklet-változás hatására megrepedt, és egy majdnem 12 tonnányi darab vált le belőle (от него откололся кусок весом в 11,5 тонн). Ám egy másik, szintén elterjedt szakértői vélemény szerint már az öntés sem volt sikeres, vagyis a repedés kezdettől fogva megvolt, viszont a tűzeset és az oltás mint ok kapóra jött az öntőmesternek a magyarázkodás során. 
Ez a tört harang azonban hosszú évtizedekig a föld alatt maradt – csak 1836-ban emelték ki, amikor megkezdődött a Kreml felújítása. 
A világ legjeként számon tartott harang 6,24 méter magas, átmérője 6,6 méter, a tömege megközelíti a 200000 kg-ot (его высота – 6,24 метра; диаметр – 6.6 метра, масса – почти 200 тонн).
Mivel az öntéshez az előző, 1733-as öntőformát használták, ezért a harangfelirat tévesen jelzi az öntőmester nevét és az öntés idejét (tehát nem 1733 és nem Ivan Motorin, hanem 1735 és Mihail Motorin).

     (4) Вкуснятина. Finomságok
     Бублики, сушки, баранки
Kelt tésztából formázott, különféleképpen ízesíthető száraz süteményfélék. Méretben is (сушка < баранка < бублик), állagban is különböznek egymástól (бублик: a legtestesebb és legkevésbé van kiszárítva).
Bár kimondottan ’moszkvai bublik’ nem létezett, de Ilf‒Petrov 12 szék című regényének hősei megalapították az Odesszai Perecüzem Szövetkezetet a moszkvai perecek árusítására (в романе Ильи Ильфа и Евгения Петрова «12 стульев» советские жулики создали бубличную артель).
A ’fityiszt, egy nagy semmit neked’ orosz megfelelője: А тебе ‒ дырка от бублика.
A társalgási nyelvben az autó kormánykereke: баранка.
Oroszország házias ételeket árusító üzlethálózatának a neve: КонфеткиБараночки (это и есть народная кулинария, магазин, кафе, ресторан быстрого обслуживания).
Песню «Бублички» поёт Леонид Утёсов.

3) Visszatekintő
Moszkvai, pétervári nevezetességek
Jó étvágyat kívánunk
Oroszországi sztereotípiák vagy szimbólumok?
„Vo-vo-vo-vodka, ez nem igaz!” (KA)
Vízforraló vagy az orosz mindennapok jelképe?
Zene/szó
„...a sebes, utolérhetetlen trojka” (NYG)

ЗАПОМИНАЛКА
орудие
ágyú, tüzérségi fegyver
оружие
fegyver
ядро
golyó
отливка пушки
ágyúöntés
колокол (новые колокола)
harang (új harangok)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Az a bizonyos kis fekete