Fejtörő

Válogatás a Сломай мозг ’törd a fejed’ című videós sorozatból. Az önértékelést a záródián lévő pontozó segíti. A kérdésekre adott válaszokat rövid ismertető egészíti ki – ily módon a kérdéssor a szövegértés erősítésére is alkalmas.


1) Тесты. Rejtvényesen 
     (1) Тест по грамматике русского языка. Orosz nyelv(tan)i teszt
           Онлай-тест 
Az online feladatlap alapvető helyesírási kérdésekre (двигаться > движемся? ~ движимся?) összpontosít, ezért szerepel benne az oroszok „eliszilon-vagy-pontos-jé” típusú mumusa is, a rövid vagy hosszú (egy vagy két) „en’ jelölése (направленна? ~ направлена?). 

     (2) Викторина «правда или ложь». Igaz vagy hamis?
           Онлай-тест 
Valóban két szíve van a polipnak (у осьминога два сердца), mindig paradicsomból készült a ketchup (кетчуп всегда изготавливали из томатов), a francia is volt hivatalos nyelv Angliában (французский язык был официальным языком Англии)? A felelet és a további kérdés az online íven látható és hallható. 

     (3) Простой тест про СССР на общие знания. Vissza az időben – egyszerű teszttel
           Онлай-тест 
Műveltségi teszt arról, ki mennyire ismeri az egykori szovjet valóságot (насколько вы знаете времена СССР). Ebben a sorozatban a válaszlehetőségek között Magyarország is többször felbukkan. De azt is meg lehet tudni, miképpen nevezték a csencselőket (люди, которые торговали импортной одеждой), mire vonatkozott a ’Brezsnyev-hármas’ (тройной Брежнев), melyik népszerű újság melléklete volt a hajlékony lemez (журнал с гибкими пластинками внутри). 
* Aki az egyszerű kérdések után speciálisabbat kíván megválaszolni, nyissa meg a – sorozaton kívüli összeállítású – szovjet idők krónikáját, amelyből megtudható, ki vezette be a rádiós újévi köszöntőt, mennyibe került a híres-neves tölcséres fagyi, mi volt a Rakéta porszívó igazi neve…

2) Напоминание. Emlékeztetőül
A тест, тестировать szavakban a [e] hang nem lágyítja meg az előtte lévő [т]-t.  

3) Visszatekintő

ЗАПОМИНАЛКА
видеотест с ответами
válaszokat is tartalmazó videoteszt
проходить/пройти тест
tesztet old meg
проверять/проверить знания
ellenőrzi a tudását
угадывать/угадать ответы
tippel, eltalálja, kitalálja a választ
отвечать/ответить правильно, методом тыка
helyesen, véletlenszerűen válaszol

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Az a bizonyos kis fekete