Hold a mai napon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Magyarországon 2022. március 14-én a holdkelte ideje: 13 óra 14 perc, a  holdnyugtáé: 04 óra 43 perc. 
A képet még február 10-én 14 óra 06 perckor készítettem. A holdsarló alakja – akárcsak ma – akkor sem a (= csökken), hanem a (= dagad) betűre hasonlított, tehát növekedett a Hold.


1) Луна. Hold
Az orosz луна a latin luna ’hold’ szó rokona; népies-régies szinonimája a месяц (szlovákul a ’hónap’ és a ’Hold’ is mesiac).
A magyar ’hold’ az uráli főnév -d kicsinyítő képzős származéka. Az eredetileg ’egy holdciklus’ jelentésű hónap szavunk első eleme a képzőtlen ; Zrínyi Miklós Peroratiójának utolsó előtti – Míg élek, harcolok az ottomán hóddal – sorában pedig a képzett hód található.   

2) Луна — единственный естественный спутник Земли. A Hold – a Naprendszer ötödik legnagyobb holdja – a Föld egyetlen természetes kísérője
    a) Выделите производные слова, образованные от слова «луна».Ответьте на вопросы.
    б) Jelölje (a minta szerint) a szövegben előforduló ’hold’-as szavakat, majd válaszoljon a kérdésekre!
Впервые Луны достигла советская межпланетная станция (1959, «Луна-2»). В начале семидесятых годов советские луноходы (самоходные аппараты) исследовали лунную поверхность.
        Mi a bolygóközi állomás (űrszonda) és a holdjármű neve?
Первым человеком, который ступил на Луну, стал американец Нил Армстронг (1969, в ходе лунной экспедиции корабля «Аполлон-11»).
Его историческая фраза: «Это один маленький шаг для человека, но гигантский скачок для всего человечества.»
        Mi a klasszikus mondat magyar változata? 

3) Фазы Луны и лунные затмения. Holdfázisok és -fogyatkozások
A holdfázisok (фазы Луны): újhold (новолуние), első negyed (первая четверть), telihold (полнолуние), utolsó negyed (третья ~ последняя четверть). 
        В какой лунной фазе сейчас находится Луна?
2022. május 16-án teljes holdfogyatkozás várható.
        Вы когда-нибудь видели полное лунное затмение?
A napfogyatkozás солнечное затмение. A Paul Verlaine és Arthur Rimbaud kapcsolatáról szóló angol–francia–belga Total Eclipse (1995) filmet magyarul Teljes napfogyatkozás címen játszották, orosz címe Полное затмение lett. 
        Как правильно писать имена французских поэтов?
            а)  Паул Верлаинэ и Артхур Римбауд
            б)  Поль Верлен и Артюр Рембо 
            в)  Пол Верлень и Артур Римбо
«С Земли на Луну прямым путём за 97 часов 20 минут» ~ «Из пушки на Луну» ~ «От Земли до Луны» ’Utazás a Holdba’; «Вокруг Луны» ’Utazás a Hold körül’
        Назовите автора научно-фантастических романов. 
            а)  Исаак Озимов 
            б)  Мор Йокаи
            в)  Жюль Верн

4) Российский мультсериал. Oroszországi rajzfilmsorozat
A Holdról érkezett, nevében is (Лунтик — космический пришелец) ezt viselő fiúcska kalandjait bemutató, tanító szándékú sorozat a kétezres évek elején kezdődött. A feliratozott (tehát a megértést még inkább segítő) ötpercesek közül kiemeltem a Plútóról (még nem mint törpebolygóról) szóló Каждому по планете 404. részt és a 2., barátokra lelő Сон címűt. 

5) Visszatekintő

6) Take home message
### фазы Луны
### полное лунное затмение
### частное лунное затмение

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Az a bizonyos kis fekete

Kulics a kuglóf