Szóval kép? Egy testvérpár munkája

A Tkacsov-testvérek (братья Ткачёвы) életképfestők. A valóságközeli, falusi környezetet megörökítő képeiket közösen festették (az idősebb Szergej Tkacsov 2022-ben hunyt el, az 1925-ben született Alekszej Tkacsov jelenleg is alkot). Valószínű, hogy ezzel a nyáridéző, Volga-parti olajfestménnyel (amelynek több változata is van) kezdődött a fivérek közös tevékenyége.

А. П.  Ткачёв — С. П. Ткачёв «Детвора» (1957–1960, масло; ГРМ) 

1) Детвора. Gyereksereg
    Кого (что) изображает полотно?
    Сколько там девочек?
    В чём они?
    Где они стоят?
    Как лежат их руки на перилах? 
    Где находится картина маслом? 

2) Képes lapok

3) Take home message
### творческий тандем 
### соавторство
### жанристы

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Az a bizonyos kis fekete