Szóval kép? Plein air festészet

Kugacs (Юрий Петрович Кугач, 1917–2013) realista festészetének alaptémája a vidéki táj falusi emberekkel és házakkal. Képalkotása mindvégig megőrizte indulásának plein air jellemzőit (художник, пишущий картины на пленэре). Az egyik legismertebb festménye a Fagyos reggelМорозное утро», 1962) című. Megosztása még éppen belefér 2023 telének utolsó napjaiba.


1) Что вам напоминает картина? És mire emlékezteti önöket a kép? 
A látvány két idézetet is eszembe juttat: egyrészt Adamis Anna A fák is azt hiszik, hogy nem igaz most a tél... dalsorát, másrészt Puskin Napfény és fagy: csodás jelenség! (Мороз и солнце; день чудесный!) verskezdetét a Téli reggelből.
Картина вызывает [какие?] эмоции. Невозможно оторваться [от чего?]. Она освежает нас [каким?] морозом и [каким?] спокойствием. Создаётся ощущение, что картина написана [как?]. Художник увидел [в чём?] [что?]
Снег искрится под лучами [чего?]. Это передаётся [какими?] оттенками. Ветки [чего?] выписаны по-мастерски, они похожи [на что?].
Кугач использовал в картине [какие?] краски. 

2) Képes lapok

3) Take home message
### пленэр ’plein air’
### пленэрная живопись ’plein air festészet’
### вызывать/вызвать глубокие эмоции ’mély érzéseket vált ki’ 

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Az a bizonyos kis fekete