Где эта улица, где этот дом?

Hol van ez az utca, hol van ez a ház?


Moszkva legdrágább lakóparkjában. Nem ott, ahol a hruscsovkák állnak (még). Mert Moszkvában 2017 végére lebontják az összes négyemeletes ún. hruscsovkát. (К 2017 году в Москве cнесут все хрущёвки-пятиэтажки.)

A Hruscsov idején (1953–1964) épített négyemeletes (így nem kellett lift) lakásokat nevezik hruscsovkáknak (хрущёвки-пятиэтажки). Ezek ingyenes szociális lakások voltak. E kicsi ablakos, nagyon masszív (a falszélesség akár 40 cm is lehet), de igénytelen kivitelezésű lakásokat átmeneti megoldásnak szánták: úgy tervezték ugyanis, hogy 25 év elteltével (tehát legkésőbb 1990-ig) valamennyit lebontják. Mivel kicsik, szűkösek a helyiségek, rossz az elrendezésük, ezért ma gúnyosan ’hruscsóbi’-nek is (трущобы ‘szlöm’ × хрущёвкa; kb. a nyomornegyednek, barakknak felel meg a szó) nevezik őket.
Ilyen típusú sorházszerű lakásokat Magyarországon is építettek a szocialista városokban (Dunaújvárosban például).

A Makszim ifjúkora (1934-es) film mai címül választott betétdalát a népzenét játszó szentpétervári «Отава ё» együttes így adja elő.

A 2004-ben alakult zenekar nevében az ’oтава’ régi orosz szó: a kaszálást követő két hét után megújult füvet nevezték így. Elpusztíthatatlan növény: levágják, de újra kinő. Az orosz ábécé hetedik, ’ё’ betűje is efféle: egykor el akarták törölni, ám ma is él.

Текст песни:
Крутится, вертится шар(ф) голубой,
Крутится, вертится над головой,
Крутится, вертится, хочет упасть —
Кавалер барышню хочет украсть.

Где эта улица, где этот дом?
Где эта барышня, что я влюблен?
Вот эта улица, вот этот дом,
Вот эта барышня, что я влюблен!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű