Масленица (farsang)

1. Az ortodox farsangi időszak (масленица) 2017-ben február 20-án kezdődik. A hét minden napja – meghatározott programmal – a vidámságé, a vendégjárásé. Ekkor a hívők nem fogyasztanak húst, de tejes-vajas ételeket annál inkább. Jelképe a palacsinta (блины) és a szalmabábu (чучелo). 

2. Palacsintaötletek a hét minden napjára: ünnepeljük a farsangot finom ízekkel, súlygyarapodás nélkül. Recept is van, de a képek is segítenek ezen az oldalon.

3. A farsangi szerdához kapcsolódik a к тёще на блины [k tyósi na blinü], vagyis a ’palacsintára az anyóshoz’ kifejezés. Ez afféle pofavizit volt, hiszen ekkor a feleség anyjához kellett vendégségbe mennie a (házas)párnak. (Szita-szita péntek, szerelem csütörtök, dob szerda…)

4. Farsangi szokásként megmaradt egymás köszöntése. Egy ilyen – egész évre szóló – jókívánságot írtam én is a képre.


5. A блин balti-szláv-germán közös szóból származik. A szláv nyelvekben rokona a mlyn (cseh, szlovák), a млин (bolgár). A szerbben, szlovákban mai is, az oroszban is a 15. századig a jelentése malom (volt). A németben Plinse, a hollandban flensje lett; a román blinie-t az orosz nyelvből vették át.

6. A блин a szlengben ’tökjó’ és ’basszus’ jelentésben egyaránt és gyakran előfordul.

7. Hallgatáshoz, nézéshez


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű