Лепим и варим...

Kifőzünk valamit (azt is megmondom, hogy mit)
A пельмени a magyar derelyére, az ukrán varényikire, az olasz tortellinire, raviolira hasonlító étel. Sokféleképpen lehet elkészíteni, megformázni (’лепить пельмени’). Szokásos tölteléke a marhahús és a túró.


Moszkva központjában rendkívül népszerű a «Лепим и Варим» (~ formázunk és főzünk) nevű пельменная, azaz derelyéző, ahol újragondolták ezt a hagyományos ételt. Töltik baromfihússal, sajttal, hallal, tenger gyümölcseivel, és házi készítésű majonézzel, zöldfűszeres tejföllel, joghurttal tálalják. De a tésztát is színesítik, amely a spenóttól zöld, a kurkumától sárga, a tintahaltól fekete lesz. Ezért állítja a kifőzde, hogy a peljményi az új fekete.
Hogyan hangzik a szlogen oroszul? Segít a kép.

Izgalmas új regény a Brezsnyevváros (роман Шамиля Идиатуллина «Город Брежнев») című, amelyben a főszereplő családjának vasárnapi elfoglaltsága a peljményi készítése. 

Приятного аппетита. Jó étvágyat kívánok!
Ez egy megvalósítható, továbbgondolható recept.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű