A legismertebb macskák. Самые знаменитые кошки

1) Эрмитажные коты ~ эрмики ’az Ermitázs macskái’


A szentpétervári múzeum történetéhez elválaszthatatlanul hozzátartoznak a macskák, amelyek néha nagyobb érdeklődést váltanak ki a látogatókból, mint a múzeum világhírű értékei. A 18. századtól kezdve ugyanis (szinte megszakítás nélkül) ötven-hatvan macska gondoskodik arról, hogy a múzeum épületében ne szaporodjanak el a rágcsálók. Az Ermitázs vezetése próbálkozott már más megoldással is, de a leghatékonyabbnak mégis a macskaőrség bizonyult. 


Számukra, vagyis a múzeumi alagsor rágcsátlanítói számára (ez ugyanis a macskák hivatalosan rögzített foglalkozása) – egészséges munkakörülményeket (száraz, meleg alagsort, kijárást a szabadba…) biztosítanak. Minden macskának van saját neve, igazolványa, egészségkönyvecskéje, saját alvókosárkája, de még saját tányérkája is. Ám a táplálékukat nem a múzeumi költségvetésből, hanem a szponzorok, látogatók, múzeumi dolgozók adományaiból fedezik. Az épségükre akkurátusan vigyáznak: a Téli Palota belső udvaraiban például közlekedési táblák hívják fel az autózó emberek figyelmét a macskákra («Осторожно, кошки!»). 
Jótékonysági, örökbefogadási akciókkal («Хочу домой!»), sajátos macskakávéház üzemeltetésével (котокафе «Республикa кошек») gondoskodnak a „nyugdíjas” macskákról. 

Az Ermitázs négylábú őreiről született már film («Хвостатая гвардия Петербурга»), regény és musical is (Мэри Энн Аллин «Анна и кошки, или Приключение в Эрмитаже»).
Az Ermitázs-macskák napján – 2005-től minden év tavaszán – gazdag múzeumi programok várják a látogatókat («День эрмитажного кота»).

A leghíresebb pityeri macskák Jeliszej és Vaszilisza – nekik már szobruk is van a városban. De újabb híresség társult hozzájuk. Ugyanis 2016-ban – Trump elnökké választását követően – nagy ceremónia közepette köszöntötték a Trumppal azonos nevet viselő Ermitázs-macskát is… Folytatás oroszul, magyar kulcsszavakkal.

2) Macskanapok

2005-tól június 8-a a pétervári macskák napja (8 июня празднуют День петербургских котов и кошек). Mellesleg: március 1-jén ünneplik az oroszországi macskákat, és augusztus 8-án van a macskák világnapja.
A macskaünnep sajátossága, hogy nemcsak a macskákat látják el mindenféle finomsággal, hanem a ’macska’-családnevet (Кошкин, Котов, Котеночкин) viselő embereket is felköszöntik.
No, Kandúr Bandik, Macskási Szerénkék, с днём петербургских котов и кошек.

3) Oхота к чтению, мультикам? 

Kinek van kedve olvasni, rajzfilmet nézni?
– Poe: A fekete macska («Чёрный кот» Эдгара По)
– E. T. A. Hoffmann: Murr kandúr életszemlélete («Житейские воззрения кота Мурра» Эрнста Гофмана)
– Tom és Jerry («Том и Джерри»)
– Macskák («Кошки» — мюзикл Э. Ллойда Уэббера); «Память» из мюзикла
– A cica, akit Vaunak hívtak (мультфильм «Котёнок по имени Гав»); orosz hanggal, magyar felirattal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű