Mikor vannak a fehér éjszakák Szentpéterváron (1)?

A ’fehér éjszakák’-at gyakran összekeverik a sarkköröknél minden évben egy-egy nap előforduló ’éjféli nap’ jelenségével; a Nap ekkor ugyanis 24 órán át látszik, azaz a horizont felett marad (2). Ellenben a ’fehér éjszakák’ idején a Nap a látóhatár alá süllyed (igaz, 6°-nál nem mélyebben). Ekkor a nappali világosság nem oszlik el egészen, még éjszaka sem teljes a sötétség. Ezért a ’fehér éjszakák’ az ’éjszakai alkony’ jelenségének felelnek meg (3).
Így tehát fehér éjszakák ténylegesen nem is léteznek. Mégis a június 11-től július 2-ig tartó napok (pontosabban éjszakák) állnak legközelebb a jelenséghez. Gyakorlati (és turisztikai) szempontból a május 25-e és július 15-e közötti időszakot szokták megjelölni fehér éjszakákként.


(1) Когда начнутся и закончатся белые ночи в северной столице, в Санкт-Петербурге в 2017?
(2) Многие путают «белые ночи» с полярным днём, когда Солнце не заходит за горизонт дольше 1 суток.
(3) В белую ночь солнце за горизонт уходит, но недалеко. То, что происходит на улице – это не день, а сумерки.

Fehér éjszakák az irodalomban
1.1. A Fehér éjszakák (Фёдор Миха́йлович Достоевский «Белые ночи», 1848) Dosztojevszkij szentimentális elbeszélése Nasztyenka életéről. 
Így kezdődik: „Gyönyörű éjszaka volt, egyike azoknak az éjszakáknak, amilyeneket csak fiatalkorunk ismer, kedves olvasóm. A mennybolt olyan csillagos, olyan derült volt, hogy feltekintve rá, az ember önkéntelenül is azt kérdezte magától: Valóban élhetnek hát gonoszok is ily szép ég alatt? És ez a gondolat, kedves olvasóm, szintén fiatalos, nagyon fiatalos. De bár sokáig lehessen a szíved fiatal!”

1.2. Melyik betűjelű (számok helyére illesztett) szóalakkal lesz teljes a Dosztojevszkij-szöveg?
«Была чудная (1), такая (2), которая разве только и может быть тогда, когда мы (3), (4) читатель. (5) было такое (6), такое светлое (7), что, взглянув на него, невольно нужно было спросить себя: неужели же могут жить под таким (8) разные сердитые и капризные (9)? Это тоже (10) вопрос, любезный читатель, очень молодой, но пошли его вам господь чаще на душу!..»
(а) звёздное (б) любезный (в) люди (г) молодой (д) молоды (е) небо (ж) небом (з) ночь 

2.1. A következő linken meghallgatható Puskin Bronzlovas című (Александр Сергеевич Пушкин «Медный всадник», 1833) poémájának részlete! 

Люблю тебя, Петра творенье,
Люблю твой строгий, стройный вид,
Невы державное теченье,
Береговой ее гранит,
Твоих оград узор чугунный,
Твоих задумчивых ночей
Прозрачный сумрак, блеск безлунный,
Когда я в комнате моей
Пишу, читаю без лампады,
И ясны спящие громады
Пустынных улиц, и светла
Адмиралтейская игла,
И, не пуская тьму ночную
На золотые небеса,
Одна заря сменить другую
Спешит, дав ночи полчаса.

2.2. Melyik sorban kezdődik a fehér éjszakák dicsérete?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű