WSD, 2017


(1) Jelelőzetes
Harvey Ball, a számítógépes szmájli kitalálója 1999-ben kezdeményezte, hogy minden év októberének első péntekje legyen a mosoly világnapja (World Smile Day; Всемирный день улыбки).

(2) Jelképes
A szmájli (smiley; сма́йлик) eredetileg mosolyjel, de ma már valamennyi hangulatjel, vagyis az emotikonok megjelölésére is szolgál. Az (angol eredetű) emotikon, a japán emoji a „digitális kommunikációban érzelmek kifejezésére szolgáló jel(sorozat). […] Két típusát különböztetjük meg: az írásjeles és a képszerű emotikonokat.” (Netszótár @-tól a zukbergnetig; szerk.: Veszelszki Ágnes)

Szmájlit (egy 2017-ben előkerült agyagkorsó is bizonyítja, hogy) már a 18. században is használtak. 1953-ban ilyen stilizált mosolygós arcocskával reklámozták a Lili című amerikai filmet. A hagyományos szmájli mai változatát (sárga alapon fekete ovális szem és mosolygó száj) 1963-ban Harvey Ball készítette el, hogy ezzel a figurával jobb kedvre, nagyobb teljesítményre ösztönözze munkatársait. 

1982. szeptember 19-én – éppen 35 éve – az amerikai Scott Fahlman professzor a munkatársainak és diákjainak egy számítógépes üzenetet küldött, amelyben azt kérte, hogy (az egyszerűség kedvéért) a tréfás küldeményeket jelöljék :-), a komolyakat pedig :-( jellel. Így született meg a kettőspontból (двоеточие), kötőjelből (дефис) és zárójelből (скобка) álló szmájli.

1998 óta használjuk a japán informatikus, Shigetaka Kurita által kidolgozott emojikat. 2017-ben már film is készült „velük’.

(3) Jeladó
Melyik hangulatjel illik ehhez a bejegyzéshez?
A hozászólásban várom a hangulatjavaslatokat :)

(4) Jelváltó
– Си́мвол :-) – для обозначения неочевидных шуток, а :-( – для серьёзных сообщений.
– Эмо́тикон (emotion icon ’иконка с эмоцией’), эмотико́нка, эмоцико́нка – изображение эмоции.
– Сма́йлик [:)] – стилизованное улыбающегося человеческого лица в виде жёлтого круга с двумя чёрными точками.
– Эмо́дзи – «э» ’картинка’, «модзи» 'знак’.

(5) Jeles
Ezzel a linkrövidítővel szmájlit is lehet az URL-be tenni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű