«Я буду царствовать или погибну…» — слоган сериала «Екатерина»

«Я буду царствовать или погибну…» — слоган сериала «Екатерина»
Uralkodni fogok – különben elpusztulok (filmszlogen)


1) Hatalom, kultúra, szeretők
II. (Nagy) Katalint, Oroszország uralkodóját jellemzi e három, elnagyolt kulcsszó. Eredeti neve Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst-Dornburg volt; az ortodox vallásra áttérve lett Jekatyerina Alekszejevna. Férje I. (Nagy) Péter unokája, vagyis III. Péter. Katalin az ő halála után lett cárnéból cárnő. 

A harmincnégy évig hatalmon lévő Katalin magánéletéről és uralkodói tevékenységéről számos dokumentumfilmszerű összeállítás, valamint több filmsorozat (трейлер к сериалу «Екатерина» – ) is készült.

2) A Katalin becézett változata 
Уменьшительно-ласкательные формы имени Екатерина:
Катя, Катенька, Катюша, Катюшка, Катюня, Катюля, Катена, Катеринка, Катериночка.

3) Itt, ezen a könnyed-szórakoztató oldalon
lehet szavazni, hogy szép vagy nem, szexi vagy sem, modern vagy elavult ez a név, valamint szerencsét hoz-e a viselőjének.

4) Névnapja 
november 25., az ortodox naptár szerint december 7-én van.

S ha fejtörést okozna, mit ajándékozzunk Katalin-napon, fogadjuk meg az internetes oldalak ajánlatát, hiszen szinte valamennyi azt tanácsolja: lepjük meg a Katalinokat különleges, egyedi, feltétlenül értékes, de mindenképpen személyes ajándékkel. És tegyük ezt szívből jövő köszöntéssel, mert e név viselői – remek érzékkel – azonnal felismerik a hamisságot, az őszintétlenséget. Mert a Katalinok általában derűsek, de harciasak is tudnak lenni.

С именинами, Кати. Будь страстной, нежной, весёлой и счастливой — этот день сегодня твой.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű