Micsoda nevek!

A) Puskin, Anyegin, Pecsorin, Levin
1) ПУ́ШКИН ~ Puskin 
A név – az első, legvalószínűbb értelmezés szerint – a Пушка ragadványnévből származik. Így nevezték ugyanis egykor az ágyúöntőket. Egy másik magyarázat szerint a családnév alapja a пукать ’lövöldöz, durrantgat’ ige. A harmadik elképzelés úgy tartja, hogy a ’kövér’ jelentésű nyelvjárási пушка szóból (az Urál vidékén ezzel a szóval illették az egészséges embert) származik a név.

A társalgási nyelvben a Пушкин jelentése ’csuda tudja, ki; ki a fene’: А за машину Пушкин платить будет ’és ki a fene fogja a kocsit fizetni’?; Кто будет мусор за вами убирать, Пушкин ’és ki a csuda fogja utánatok szedegetni a szemetet’?

2) ОНЕГИН ~ Anyegin (Galgóczy Árpád 1992-es fordításában: Jevgenyij Anyégin) 
A névadás miértjéről nem maradt fenn Puskin-feljegyzés. De a legelterjedtebb értelmezés szerint a verses regény címszereplője az Onyega-tóról kapta a nevét.

A névadásban szerepet játszhatott a ritmus is – ne feledjük, a műfaj verses regény (a Евгений Онегин mindkét eleme három szótagos, a hangsúly mindkét esetben a második magánhangzóra kerül) –. de az is, hogy a Jevgenyij a 19. század kedvelt (és nemcsak irodalmi) neve volt (lásd: A kőszívű ember fiai).

3) ПЕЧОРИН ~ Pecsorin
Lermontov Korunk hősének főszereplője (герой романа «Герой нашего времени») byroni figura, a felesleges ember («лишнего человека») egyik jellegzetes megtestesítője. A névben a Pecsora folyó neve rejlik. A kutatók gyakran hasonlítját össze a névválasztás (tó és hegyi folyó) alapján a két irodalmi alakot, vagyis Onyegint és Pecsorint.

4) ЛЁВИН (Ljovin; Левин ~ Levin)
A Lev előnév Лёва változatából alkotott családnév. Tolsztoj Anna Karenina című regényének szereplője eredetileg Лёвин ’Ljovin’, aki a nyomtatásban nem jelölt ’ё’ következtében lett a magyar (félre)fordításban Levin.

B) Szobor
A Puskin-év alkalmából 2017. november 22-én Puskin-szobrot avattak az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A szoborállítást az Orosz Írószövetség Puskin Tagozata kezdeményezte.


A fényképet az ELTE Ruszisztikai Központjában készítettem 2017 decemberében

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű