„Szürke súly a ködös fagy zúzmarája” (JP)


A ЯКУТСК.RU portál 2018. január 15-i híre szerint mínusz 62 fokot mértek a Moszkvától több mint 5000 kilométerre lévő jakutföldi Ojmjakonban (температура воздуха на полюсе холода поселке Оймякон опустилась до отметки минус 62 градуса Цельсия). Ez az a település, ahol 1926. január 26-án – nem hivatalos adatok szerint – a világon eddig mért leghidegebbet, azaz mínusz 71,2 fokot mutatott a hő-, pontosabban hidegmérő. 


(1) Az Ojmjakont bemutató rövid videóban szép felvételek vannak, könnyen érthető, de helyenként pontatlan a szöveg. (Az adatok pontosításában segít a bevezető.)
A narrátor téves szövege szerint
a) mikor mérték a nem hivatalos leghidegebbet?
b) hány °C volt a (nem hivatalosan mért) leghidegebb hőmérséklet?

(2) A mínuszokhoz nem szokott emberek számára meghökkentő, ahogyan a jakutföldiek kettős ablakot ragasztanak az autókra, és az is, ahogyan a teheneket ún. melltartóval védik a megfagyástól (коровы в лифчиках).

Oroszországban akkor rendelnek el tanítási szünetet, ha a hőmérséklet mínusz 30 fok alá süllyed. Ám ez nem érinti Ojmjakont és környékét; ott ugyanis mínusz 60 fokig rendes tanítás van az iskolákban. Összehasonlításul: ha a magyarországi óvodák, iskolák termeiben „a hőmérséklet legalább két egymást követő […] napon nem éri el a húsz Celsius-fokot, az intézményvezető […] rendkívüli szünetet rendel el…”.

(3) Az időjárással kapcsolatos lexika, párbeszédgyűjtemény helye: Akár 100 fok is lehet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű