Egyházi szokás

A katolicizmus és a protestantizmus mellett a harmadik – legelterjedtebb – keresztény vallás az ortodox kereszténység.

Oroszországban az egyház és a cár között zajló hatalmi harcok a 17. században egyházszakadáshoz (раскол в церкви) vezettek, és létrejött az ó- és újhitűek bonyolult viszonyrendszere. A templombelsők elrendezése, az ikonok jelképrendszere külsőségekben is mutatja az ún. két hitirány közötti eltérést.

A «православие» szó szerint «правильное славление ~ прославление», vagyis ’helyes dicséret’.  Az orosz tudományos nyelvben a «православие (православный)» szinonimája az «ортодоксия (ортодоксальный)»; azonban a vallás megjelölése csak a «православие (православный)»-jel történik. A magyarországi hívők az ortodox kereszténység kifejezést használják. 


Az egyházszakadás alapvető okai között tartják számon a keresztvetés módját is. E gesztus ugyanis nem egyszerű kézmozdulat, hanem a keresztény tanítás leglényegének jelképe.

Az óhitűek (старообрядцы староверы) ragaszkodtak ahhoz, hogy a keresztvetés két, összezárt ujjal történjék. Az újhitűek (новообрядцы нововеры) viszont három, összefogott ujjal vetnek keresztet úgy, hogy a homlok és a has után a vállukat érintik meg jobbról bal felé. A keresztvetést a nagyböjti (Великий пост) ima idején meghajlás is kiegészíti.

Keresztvetés. Как осенять себя крестным знамением?
– Olvasható, hangosított kétnyelvű szöveg
– Orosz nyelvű videó: ebből a könnyen követhető, illusztrációként ikonokat bemutató videóból az is egyértelművé válik, mi a különbség a keresztvetés és az áldás (благословение) között.

Köszönési formák
a) általános köszönési módok
«Мир вам» → «И духу твоему»
«Слава Иисусу Христу» → «Вовеки слава»
«Слава Богу» → «Вовеки слава Богу»
«Христос посреди нас» → «И есть, и будет»

b) karácsonykor (в праздник Рождества)
«Христос родился» → «Славим Его»

c) vízkeresztkor (на Крещение)
«Христос крестился» → «В реке Иордане»

d) húsvétkor (на Пасху)
«Христос воскрес» → «Воистину воскрес»

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű