Példaértékű

1) По-венгерски
Ez a nép hangja, a nép szava 
Az Аргументы и Факты (aif.ru) internetes portál 2018 januárjában tette közzé azt a nem általa végzett felmérést, amelyben telefonon 2000, 18 évnél idősebb oroszországi embert kérdeztek meg arról, ki a példaképe. Minden válaszadó legfeljebb három hírességet nevezhetett meg. A listán az első tíz – százalékban legtöbb szavazatot kapott – ismert személy neve szerepel.


По-русски
Глас народа
А по-вашему, кто считается главным кумиром XXI века? 
A megjegyzésben bővíthető vagy megerősíthető a lista.

По-венгерски и по-русски
Ki van a képen?
Кто есть кто? Назовите их по портрету (онлайн-тест)


2) По-венгерски
Egy lovas mintakép
Állítólag – de inkább a városi legenda része, hogy – egy Kumír nevű ló, amelyen Bugyonnij marsall lovagolt, már részt vett az 1941. november 7-i, elhíresült (mert a katonák közvetlenül a felvonulásról a frontra indultak) szemlén is. 


Az viszont bizonyított tény, hogy Zsukov marsall és Kumír (a példakép) fogadta a háború utáni első (1945. június 24-i) díszszemlét  (3.20-tól). A Vörös tér előtt 1995-ben felállított szocialista realista lovas szobor is ezt az eseményt örökíti meg. 

1945-ben, a díszszemlét megelőzően a ló kiválasztása nagy körültekintéssel történt. Sztálin szerint – aki személyesen követte a kiválasztás és a felkészítés procedúráját – a lónak világosszürkének kellett lennie, mert a fehér(es) szín jelképezi a győzelmet és a dicsőséget.

По-русски
На коне по кличке Кумир маршал Г. К. Жуков принимал (24-го июня 1945 года) Парад Победы в Москве. Белая масть коня символизировала Победу и Славу. 
Памятник Жукову – маршал изображён верхом на Кумире – в Москве на Манежной площади был установлен 8 мая 1995 года.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű