Hármas, ötös, hetes...

A «тройка, пятёрка, семёрка»-sorozat utolsó eleme a hét orosz gesztusra utal.
Семь русских жестов ’hét orosz gesztus’


1) Щелчок по шее ~ щелчок по горлу 
        ’a nyak, torok megkoppintása, megpöckölése, kapirgálása’
Nincs olyan orosz, aki ne ismerné (és használná) ezt az eredetileg ’tölts, igyunk’ jelentésű gesztust. Manapság azonban már nemcsak az ivásra felszólítás jele, hanem minden, alkoholizáláshoz kapcsolódó tevékenységé is.

Többféleképpen magyarázzák az eredetét.
Egyesek szerint a 19. század folyamán katonai-tiszti körökben lett az ’iszik’ jelentésű «заложить за галстук» (’nyakkendő mögé helyez’) eufemizmus kézjele.

Mások úgy vélik, hogy a gesztus Nagy Péter uralkodása idején keletkezett.
Ekkor ugyanis élt egy aranykezű, de az italt sem megvető ácsmester, aki éppen a híres Péter-Pál-erőd csúcsának aranyozását végezte. I. Péter – elismerve a mester kiváló munkáját – megparancsolta, hogy az ácsot minden kocsmában ingyen szolgálják ki. Csakhogy az aranykezű vodkakedvelő folyton pityókás volt, és természetesen lépten-nyomon elhagyta az ő ingyenes itatását biztosító cári parancsot. Ezért Péter bélyeget süttetett a mester nyakára, akinek ezután a kocsmában már nem kellett mást tennie, csupán megpöccentenie a nyakán lévő lenyomatot – és már dőlt is a poharába az ingyen vodka.

2) Бросать оземь шапку 
        ’földhöz csapni a sapkát’
Döntéshozatalkor alkalmazott expresszív gesztus, amely azt jelzi, hogy tulajdonosa kész a legnagyobb kockázat vállalására is.
Részletesen a Szemrevaló fejrevalók bejegyzésben.  

3) Чесать затылок 
        ’a tarkó kapirgálása’
Többen népi mágiával magyarázzák e mozdulat létrejöttét: feltehetően így (a vérkeringést stimulálva) lehetett segítséget kérni a védőszellemtől.
Aki ezt teszi, vagy gondterhelt, vagy éppen munka közben nincs sok kedve dolgozni.

4) «Коза» 
        ’az ún. kecske’
Az egyik legellentmondásosabb gesztus. Lehet, hogy boszorkányos, átokmegszüntető gesztus; lehet, hogy tényleg szemkibökő mozdulat; de az is lehet, hogy az ujjmutató ősgazda egyszerűen csak arthrosisban (izületi betegségben) szenvedett. 

Egykoron ezzel a jelképes mozdulattal „gyógyították” a szemmel verést. Ezért eredetileg azt üzente, hogy ’kibököm a szemed’. Az amerikai jelbeszédben a ’szeretlek’ kézjele (vizuálisan megjelenítve az I love You ’Y’ elemét). 

Vannak olyan orosz ikonok, amelyeken a Megváltót is ezzel a kézmozdulattal ábrázolják.

Az újgazdagok (новые русские) előszeretettel fejezik ki a fölényüket, önteltségüket ezzel a kéztartással. Azonban ez nem azonos a heavy metal követőinek metálvillájával, hiszen az újgazdagok változatában a mutatóujj és a kisujj előre néz, a rockeresben pedig felfelé.

5) Бить себя в грудь 
        ’mellveregetés’
A nomád tatár–mongol népektől örökölt gesztus – így tettek ugyanis esküt a hűbérúrnak – az odaadás, hűség jelképévé lett. 

6) Рвать на груди рубаху 
        ’ingszaggatás a mellen’
Eredetileg eskütételkor használt keresztjelkép volt; ezzel fejezték ki az emberek a valláshoz kötődésüket. 
Mai jelentése: 'az igazságért kész vagyok a legnagyobb áldozatra'.

7) Кукиш ~ фига 
        ’fityisz’
Ezt a (szinte univerzális) jelet az oroszok – feltehetően – a németektől (akik a nők riogatására használták) vették át. Van olyan magyarázat is, mely szerint az eredetileg a bántó szellemek elleni védekezés jelében, a «фига» szóban a közösülésre felszólító, német ’fick-fick machen’ vulgáris kifejezés rejlik.
Az orosz kézmozdulat kategorikus elutasítást jelent.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű