Kezdődik

De miért éppen szeptemberben?


A szeptember eleji iskolakezdés az egyházi időszámításra vezethető vissza. Ennek eredete az, hogy a bibliai időkben Júdeában szeptember elsején, vagyis újév napján tartották az aratási ünnepet. Ezt a napot – mint az év kezdetét – 325-ben tette hivatalossá Nagy (Szent) Konstantin uralkodó.

A szeptemberi évnyitást az oroszok (egyes források szerint már 1348-ban, de más források szerint csupán) 1492-ben vezették be. Ekkor rendelte el ugyanis III. Iván cár, hogy az új év ne a tavasz (március), hanem az ősz (szeptember) első napján kezdődjék. 
1699-ben pedig – az európai mintát követve – I. Péter cár parancsára a szeptemberi évkezdést áthelyezték január elsejére. Így történt, hogy Oroszországban 1699 csupán négy hónapos év lett, azonban a tanítási év kezdete továbbra is szeptember elseje maradt. 
A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa 1984-ben szeptember elsejét a tudás napjának jelölte ki.
A tanévnyitás napjához számos iskolai ünnep kapcsolódik: elsősorban az évnyitó, valamint a tanárok virágcsokorral való megajándékozása…
Magyarországon csak 1876-tól írja elő a tanév rendje a szeptembertől júniusig tartó szorgalmi időszakot, korábban ugyanis csak november elején csengettek csak be az iskolákban.

1) Аудирование «Почему учебный год начинается 1 сентября

2) Читайте по-русски.
Melyik országban mikor indul a tanév?
A legtöbb országban szeptember elsején nyitnak az iskolák, de azért nem ritka az augusztusi vagy éppen a tavaszi évkezdés sem. 

3) Читайте по-русски.
Mikor kezdődik az év?

4) «Первоклашки». Песня на 1 сентября – с титрами

5) Песни для первоклассников, песни к 1 сентября

6) Visszatekintő
Egyetemistáknak szól a Mindennapi orosz Kevert  és PONTos, ezért fontos című bejegyzése.
Az általános iskolásokkal kapcsolatos a Mire tanít és nevel az iskola? szövege, ez a rész pedig az oroszországi iskolarendszert mutatja be.

ЗАПОМИНАЛКА
школа
iskola
институт
főiskola
университет
egyetem
вуз
felsőoktatási intézmény
праздничная линейка
tanévnyitó ünnepség

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű