Madarak jönnek, madarak jönnek…

1) Mi viseli a ЧАЙКА ’sirály’ nevet? 
Gépkocsimárka (название ряда моделей легковых автомобилей); mozi (кинотеатр); étterem (ресторан); de elsősorban Csehov négyfelvonásos színdarabja (пьеса А. П. Чехова), amely alapján többször készítettek filmet is – legutoljára 2017-ben.


2) A Moszkvai Művészszínházat 
(Московский художественный академический театр = МХАТ; Московский художественный театр = МХТ) 1898-ban alapította Sztanyiszlavszkij és Nyemirovics-Dancsenko rendezőpáros. Kezdetben МХТ, majd 1919-től МХАТ, 2004-től ismét МХТ a színház neve.
A МХ(А)Т arculatát a Csehov- és Gorkij-művek színrevitele határozta meg (А. П. Чехов «Чайка» ’Sirály’, 1898; «Дядя Ваня» ’Ványa bácsi’, 1899; «Три сестры» ’Három nővér’, 1901; «Вишнёвый сад» ’Cseresznyéskert’, 1904; М. Горький «Мещане» ’Kispolgárok’и «На дне» ’Éjjeli menedékhely’ 1902).

Jelképe az a függöny, amelyen – a Csehov iránti tisztelet jeléül – egy sirály látható. Az emblémát a színházépületet szecessziós stílusban felújító Fjodor Sehtyel építész-grafikus tervezte.

3) Plakátoló
Melyik napon játszották – a plakát szerint – a Sirályt?

4) Részlet a Sirályból (3. felvonás):
NYINA Mit ír?
TRIGORIN Csak úgy jegyezgetek... Eszembe ötlött egy téma... (Zsebre teszi a könyvecskét) Egy kis elbeszélés témája: egy tó partján gyermekkora óta él egy fiatal lány, olyan, mint maga; szereti a tavat, akár a sirály, és boldog és szabad, akár a sirály. De véletlenül jött egy ember, meglátta és unalmában elpusztította, mint ezt a sirályt.

ЗАПОМИНАЛКА
драма
dráma (műnem)
трагедия
tragédia (műfaj)
комедия
komédia (műfaj)
пьеса
színdarab
род литературы > жанр
műnem > műfaj

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű