Zarjadje (парк «Зарядье») – nem pagony, hanem 13 hektáros park

(1) Moszkva központjában – a Kremltől alig 200 méterre (a 2006-ban lebontott Rosszija szálló területén) – található a Zarjadje park, amelyet a városalapítás 870. évfordulóján (2017. szeptember 9-én, a város napján) adtak át a közönségnek. 
A parkban (hőmérsékletet, szélerősséget, fényt szabályozó) mesterséges mikroklíma gondoskodik arról, hogy a látogatók „eredetiben” tekinthessék meg, milyen az orosz sztyeppe, tundra, valamint az erdőségek és mocsarak vidéke. De a 700-nál több fa, 7000 bokor, 120-féle növény, a lebegő híd, a szabadtéri színpad, a jégbarlang, továbbá számos (interaktív) kiállítótér is a látványosságok része. 


(a) Előzmény
Az 1950-es években a párt vezetése azt tervezte, hogy a Lomonoszov-egyetemhez hasonló stílusú – 32 szintes, 275 méteres – épület (высотка, высотные здание) fog a Vörös tér mellett magasodni. 1953-ban – a politikai váltás miatt – az építkezés megszakadt, bár elkészült az óvóhelyül is szolgáló föld alatti rész és a felszínen a hétemeletnyi acélváz. (Ezt az acélszerkezetet később lebontották, és a Lusznyiki stadon építéséhez használták fel.) 

(b) Újratervezés
A hatvanas évek közepén – gyakorlatilag – ennek a megmaradt, ún. magas háznak az alapjaira építették rá a Rossziját. A tervezőcsoport vezetője ugyanaz a Csecsulin (Д. Н. Чечулин) volt, mint aki az eredeti magas épület („viszotka” ~ высотка) megvalósításáért is felelős volt. A városi legenda úgy tartja, hogy Csecsulin az építkezésbe kétszer szinte belehalt: először, amikor az ötvenes években leállították a munkálatokat, másodszor, amikor a hatvanas években Hruscsov utasítására tízről tizenháromra kellett növelni a szállodai szintek számát. 
A «Россия» így lett Moszkva emblematikus, a világ egyik leghatalmasabb szállodája: 3182 szobájában több mint ötezer ember tudott egyszerre megszállni (ha ma is létezne, akkor ez a méret a 19. helyhez lenne elegendő). 

(2) Hang, betű
(a) Moszkva (Kern András dala

(b) Párbeszéd a szállodában (hangos, feliratos)
Гостиница, диалог № 1
Гостиница, диалог № 2
Гостиница, диалог № 3 

(c) Lexika

(d) Гостиница «Россия» (сериал, детектив; 2016)
Időpont: 1976. Helyszín: Rosszija szálló.
Szereplők: módos kül- és belföldi vendégek.
Történés: KGB, bűnözés, politikai játszmák, szállodatűz.

ЗАПОМИНАЛКА
парк
park
гостиница
szálloda
высотное здание ~ высотка
ún. magas épület ~ magaska (társ.)
сериал
sorozat
детектив
krimi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű