Az áldozatvállalás metaforája

Az 1950-es évektől – a szovjet politikai akaratnak megfelelően – erőltetett tempóban folytak az űrkísérletek. Így került sor arra, hogy a Szputnyik-2 fedélzetén kutyával tesztelték, milyen hatással van a kozmosz az élő szervezetre.

A kísérletekhez keverék-, de fehér színű (mert jól mutatnak a sajtóban!) kóborkutyákat használtak fel. A három kiválasztott (Альбина, Лайка, Муха) közé került Lajka is, akinek eredeti neve Bodri (Кудрявка ’Göndörke’) volt. Azonban az éles hangú ugatása miatt új, beszélőnevet kapott (лаять ’ugat’ ~ Лайка; de bizonyos kutyafajták [пород собаки] összefoglaló neve is ez).  

Az 1957. november 3-án útra indított Szputnyik‒2 fedélzetén lévő kutya a kilövést legfeljebb 5-7 órával él(het)te túl. A Földre így – habár űrkabinjában ételről gondoskodtak, visszatértét azonban eredetileg sem tervezték – nem érkezett vissza.

A képen az elhíresült űrkutyák
Lajka – Moszkvában kétméteres emlékműként (2008) és (magyar) bélyegen;
Sztrelka, Belka (Белка и Стрелка) – (orosz) bélyegen (ők 1960-ban repültek a Szputnyik‒5-ön, és szerencsésen földet értek)

Bár a tragikus kutyakísérlet felháborította a közvéleményt, mégis számos – és nem csak orosz – film, dal, szobor idézi (de azért többnyire az áldozatvállalás metaforájaként) Lajka emlékét. A Szovjetunióban még ilyen nevű cigarettát is lehetett vásárolni.

1) О Лайке по-русски и по-венгерски. 
     a) Видео для понимания основного содержания.
     б) A HVG-cikk részletesen bemutatja a Lajka-kísérlet folyamatát.

2) «Белка и Стрелка. Звёздные собаки» (Űrkutyák; film)
    Анимационный фильм, Россия, 2010

3) Visszatekintő
Rajta, kezdjünk, induljunk
Jeges csapok a jégcsapok?

ЗАПОМИНАЛКА
бездомная собака
kóborkutya
беспородная собака
keverék
злая собака
harapós kutya
собака кусается
a kutya harap
«Спутник» ~ спутник
Szputnyik ~ útitárs

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű