Az év szavai, 2018

A magyar kultúra napján (День венгерской культуры) is célszerű az év szaváról szólni (pontosabban: írni).

2018-ban az év magyar nyelvi szava a gasztroforradalom lett; antiszava az élménylőtér, ifjúsági szava pedig a mulatási.
A Merriam-Webster amerikai angol értelmező szótár szerkesztői az internetes rákeresések száma alapján a justice ’igazság’ főnevet jelölték meg 2018 szavának.
A Dictionary.com amerikai szótár szerint idén a misinformation ’félrevezető tájékoztatás, félreinformálás’ lett a győztes.
Az oxfordi angol szótár a toxic ’méreg, mérgező’-t emelte ki az év szavaként a szó eredeti és másodlagos jelentése alapján (как в буквальном смысле, так и в переносном). A toxic már korábban elhíresült, hiszen Britney Spears ilyen című, 2004-es számát tartják az évtized legsikeresebb dalának.


Az orosz nyelvben nyolc szó lett „döntős”, és ebből került az első helyre a новичок, amelynek angolszász átírása a ’novichok’, magyarul pedig a kiejtést követő ’novicsok’.

1) «Новичок»
A szó elsődleges jelentése: (a) ’új tanuló az iskolában’, (b) ’újonc, pályakezdő’; a másodlagos pedig a múlt század második felében kifejlesztett ’idegméreg’ neve. A média szerint ezt a szert használták a Szergej Szkripal és lánya elleni merényletben. A Google-ben is ilyen tartalommal kerestek rá legtöbben a szóra (при запросе слова в Google первой появляется ссылка на статью о яде на русском языке), amelynek elterjedését, nemzetközi szóvá alakulását számos mém is segítette.

2) «Шпиль» ’csúcs’
A Szkripal-ügyben megvádolt két férfival készített interjúból „szabadult el” a szó. A beszélgetésben a megszólalók ugyanis arra hivatkoztak, hogy azért utaztak el Salisburybe (ahol a merénylet történt), mert meg akarták csodálni a város gótikus-csúcsos épületeit. A szó népszerűségét a «Песни о солберецком шпиле» paródia is növelte. 

3) Хайли лайкли
Az angol highly likely-t («скорее всего», «весьма вероятно» ’minden valószínűség szerint’) – Szkripalék megmérgezéséről szólva – Theresa May ismételgette. A média felkapta ezt a kifejezést (выражение «хайли лайкли» подхватили СМИ), és gyakorlatilag főnevet csinált belőle: annak a politikusnak a megjelölésére, aki semmilyen bizonyítékkal nem támasztja alá az állítását.  

4) Харассить
A #MeToo kapcsán már elterjedt a «домогательство» ’zaklatás’ angolból lett szinonimája a «харассмент» ’Harassment’. Ebből jött létre a «харассмить» ’zaklat’ igealak.

5) Никольская
A futball-világbajnokság idején a szurkolók ellepték Moszkva egyik központi utcáját, a Nyikolszkaját. Mivel a Vörös térről nyíló sétálóutca (прогулочная зона) gyakorlatilag a focirajongók kultikus helyévé lett, ezért a Google-keresőben (в поисковике Google) rengetegen kerestek rá az utca nevére («Что происходит на Никольской»).
A szurkolók igen nagy számban guglizták meg az «усы надежды» ’a remény bajsza’ kifejezést is. Ez az orosz válogatottat támogató akció neve volt. Arra buzdította a férfiakat, hogy növesszenek ugyanolyan bajszot, mint amilyen az orosz csapatkapitánynak van. 

6) Пенсионный
Az orosz belpolitikai élet egyik legviharosabban fogadott változása volt a nyugdíjkorhatár felemelése (повышение пенсионного возраста). Így került a válogatásba a «предпенсионный» ’nyugdíjazás előtti’ és a «пенсионный» ’nyugdíj(as)’ is. 

7) Телега
A Telegram messenger neve lett a szlengben az eredetileg ’szekér’ jelentésű «телега». Elárasztották ugyanis a netet a «Телега сломалась!» ’leállt a szekér~tyelega’ üzenetek, miután az egyik állami szerv blokkolta a rendszert. 

8) Репост
Nagy felháborodást váltott ki számos, lájkkal és megosztással kapcsolatos bűncselekmény (уголовные дела за лайки и репосты в интернете) és az érte kiszabott büntetés. A kormányfő javaslata alapján 2019-től enyhíteni fogják a büntetés mértékét.  

Русские слова года
гламур (2007), кризис (2008), перезагрузка (2009), огнеборцы (2010), полиция (2011), Болотная (2012), госдура (2013), крымнаш (2014), беженцы (2015), брeкзит (2016), реновация (2017)

Visszatekintő
KV, másképp: kávé

ЗАПОМИНАЛКА
СМИ (средства массовой информации) [nem rag., t. sz.]
média
поисковик (поисковая система)
(internetes) kereső
лайк
lájk
беженец
menekült
брекзит
Brexit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű