Mivel kínálhatlak meg benneteket?

Что вам?  Квас?


1) A kvasz (alapvetően) gabonából erjesztéssel készített, orosz nemzeti ital. Már Vlagyimir (10. századi) kijevi nagyfejedelem jelmondata is az volt: adjatok a népnek ételt, mézet és kvaszt («пищу, мёд и квас»). Szomjoltó ital, de a belőle készült leves is ízletes (борщ на квасе). 

A képen lévő szlogen Pelevin (Generation «П») regényéből való [В переводе на русский «Uncola» будет «Некола». По своему звучанию (похоже на имя «Никола») и вызываемым ассоциациям это слово отлично вписывается в эстетику вероятного будущего. Возможные варианты слоганов: Спрайт. Не-кола для Николы.»].

A «Дека» — novgorodi székhelyű, nyilvánosan működő részvénytársaság (акционерное общество открытого типа [’АООТ’, по-новомуОАО’ Nyrt.]); sör, kvasz és alkoholmentes italok gyártásával foglalkozik. Legfőbb márkája (главный бренд) a Nyikola kvasz, amelyet a «Квас не кола, пей Николу» szöveggel reklámoz. Magyarul: a kvasz nem kóla, igyál nyikólát (a 'nyikóla' szójáték: a Nyikola férfinév és a 'nye kóla', vagyis a nemkóla találkozása).
Mivel a cég gyakorlatilag a szerző tudta nélkül sajátította ki szöveget, ezért – mintegy visszavágásként – az író az Empire V című regényében új, vulgáris (ellen)szlogent fogalmazott meg: «Никола, один раз — не пидарас!» (пидарас ~ пидорас = гомосексуал).

2) Лексика к теме.

ЗАПОМИНАЛКА
напиток
ital
Спрайт
Sprite
кола
kóla
минеральная вода
ásványvíz
сода
szóda

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű