„Vo-vo-vo-vodka, ez nem igaz!” (KA)

спорт ’sport, спирт ’szesz’, буква ’betű’, сила ’erő’, могила ’sír’

1) Bár sokan a vodkát tartják ősi orosz italnak, azonban (századunkban) „kiderült”, hogy az „italügyi”, korábbi tudásunk pontatlan. Ma már ugyanis nemcsak beszélnek róla, hanem a 2010-es évektől gyártják is a vodka elődjének számító, gabonaalapú erős szeszt, vagyis a polugart. A 16. századtól ismert és fogyasztott polugar (полугар ’félig ki/égett’) másik neve: хлебное вино (’kenyérbor’). 

2) A mai értelemben vett vodka csak 1895 óta létezik. Azonban a vodkaivászatot szinte a kezdetekből igyekeztek korlátozni. 

A moszkvai ifjúsági világtalálkozóig (до Всемирного фестиваля молодёжи и студентов в Москве 1957 года) a főváros valamennyi pontján lehetett vodkát vásárolni és fogyasztani. Népszerű volt az utcai árusoknál kapható, ún. 100 gramm ráadással («100 грамм с прицепом»: 100 грамм водки и бутерброд). Ez az egy kupica vodka és a hozzá járó szendvics nem került még 50 kopekbe sem.

Az egyik, de nem első, jelentős korlátozást – az amúgy konyak- és vodkakedvelő – Hruscsov (Никита Хрущёв) vezette be 1958-ban (борьба с пьянством ’harc a részegeskedés ellen’).

Ám a korlátozást követően az egy-két pohárka elfogyasztásához szokott emberek kénytelenek voltak alkalmi ivócimborákat (случайный  компаньон) keresni, hogy a megvásárolt üvegnyi italt gyorsan el tudják fogyasztani – ráadásul rejtőzködve, titokban. 

3) Hamarosan ki is találták a kollektív italozás (коллективное распитие) leleményes módjait.

A csurig töltött ún. csiszolt pohárba 2 dl, a vízvonalig – ez volt a poháron a «Марусин поясок» ’Marina-árok’ – töltöttbe 1,67 dl folyadék fért. Erre a tudásra különösen az alkoholtilalmas hruscsovi (és utáni) években volt szükség, hiszen a vodkásüvegtől minél hamarabb meg kellett szabadulni. Viszont a félliteres vodkát nem lehetett azonnal elfogyasztani (mivel két pohárba nem fért bele); de ha három, csak vonalig öntött pohárba porciózták szét, igazságosan meg lehetett osztozni az üveg tartalmán. Így született meg a «налить по Марусин поясок» ’a vízvonalig tölt’ és a «сообразить на троих» ’három emberre gondol’, azaz ’iszik’ állandósult kifejezés. Volt, aki mesterfokon művelte a porciózást: és 7-8 gyors buggyantással három egyenlő részre tudta osztani az üveg tartalmát.
A boltok pultjai között gyakori volt az elsuttogott «На троих будешь?» ’benne vagy egy hármasban’ vagy egyszerűen csak az elhadart «Ну что?» ’na?’ kérdés, s érkezett is a gyors «Давай!» ’persze, naná’ válasz.

De elegendő volt a torokhoz emelt behajlított ujj és a kérdő tekintet is (поднести согнутый палец к горлу и вопросительно посмотреть на человека).
Sőt, még egy sajátos új gesztussor is létrejött: kétemberes italozásra szólt az invitálás, ha a kabátgombolásba dugott kézből csak a mutató- és a középső ujj látszott, és háromemberesre, ha a mutató-, középső és a gyűrűsujj (указательный, средний и безымянный пальцы).

Az italkorlátozás a „gazdálkodj okosan” „szovjet” változatát is elterjesztette. Aki ugyanis hármasban szerette volna felhajtani a vodkát («сообразить на троих»), annak egyértelmű volt a «По семь рваных!» ’hét-hét szakadttal’ mondat, amelyet az 1961-es pénzreform után a «По рублю!» ’egy-egy rubellel~rubelenként’ váltott fel. Ha hárman összeadták a pénzüket, akkor meg tudták venni a legolcsóbb, 2 rubel 87 kopejkás «Московская» vodkát. Ráadásul a visszajáró 13 kopejkáért (сдача) még egy vodkaszag-eltüntető zakuszkát is be tudtak kapni: ez volt a híres «Дружба» 'barátság' ömlesztett sajt (плавленый сырок).

4) A szigor, büntetés, pártból való kizárással való fenyegetés ellenére az emberek nemhogy kevesebbet, hanem sokkal többet ittak: 1958-ban még évente 3 liter volt az egy főre jutó alkoholfogyasztás (выпивали в среднем по 3 литра спирта на душу населения), 1968-ra ez több mint kétszeresére emelkedett. Semmiféle kampány, áremelés nem hatott. Hiába emelték az 1970-es évek elején a legolcsóbb, 3,62-es vodkát 5,30-ra, az 1980-as években közepén 9 rubel 10 kopejkára – az alkoholfogyasztás nem csökkent. Ám beköszöntött a gorbacsovi időszak, amely – a drasztikus áremelés mellett – hiánycikké tette ugyan a vodkát, de elterjesztette az otthon pancsolt, alternatívnál alternatívabb, nem-baj-csak-ártson italokat… 

5) Песня «Плавленый сырок» из фильма «Формула радуги» (1966)

Сделана отметка на стакане,
И укромный найден уголок,
И давно разломленный в кармане,
Засыхает плавленый сырок.
Ах, где ж ты, друг, наш третий друг?
Засыхает плавленый сырок.

Трое появились не случайно,
И троица придумана не зря,
Ведь недаром чуть не в каждой чайной
Есть картина «Три богатыря».
Ах, где ж ты, друг, наш третий друг?
Есть картина «Три богатыря».

Третий, где ж ты? Отзовись, ну где ж ты?
Я, может быть, издохну в час ночной,
А ты опять куда-нибудь уедешь
На машине с красной полосой.
Ах, где ж ты, друг, наш третий друг?
На машине с красной полосой.

Или ты, устав от жизни этой,
В мир подашься несколько иной:
В желтом доме чертиков зеленых
Ловишь ты казенной простыней.
Ах, где ж ты, друг? Наш третий друг?
Ловишь ты казенной простыней.

Сделана отметка на стакане,
И укромный найден уголок,
И давно разломленный в кармане,
Засыхает плавленый сырок.
Ах, где ж ты, друг, наш третий друг?
Засыхает плавленый сырок.

6) Советский кинофильм «Кавказская пленница, или Новые приключения Шурика» (1966)

7) Венгерская песня.
Kern András: Moszkva 

8) Visszatekintő
Vodkára vodkát
Tárgyak és legendák
Rózsaillat keltsen fel…
Oroszországi sztereotípiák vagy szimbólumok?
Hármas, ötös, hetes (gesztusok)
Ki (nem) találta ki a csiszolt poharat?

ЗАПОМИНАЛКА
трезвенническая столовая
alkoholtermékek nélküli étkezde
чайная
teázó
закусочная
falatozó
булочная
kenyérbolt
медвытрезвитель
kijózanító, detoxikáló

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű