Ceruzarajz

A golyóstoll angol neve a magyar tollfejlesztő Bíró László József nevéből – köznevesüléssel – lett ’biro’. Az orosz nyelvben pedig a ceruza jelentésű ’карандаш’ köznévből keletkezett tulajdonnév.

Részlet Dmitry Glukhovsky A Rituálé című elbeszéléséből
(Orosz népellenes mesék. Helikon Kiadó, 2019, 281.)
(по сборнику Дмитрия Глуховского «Русские рассказы»)

1) Köznévből tulajdonnév

A moszkvai születésű, de francia származású 19. századi karikaturista Emmanuel Poiré (Эммануил Яковлевич Пуаре) ugyanis az orosz ’карандаш’ szó franciásított, ezáltal nemesített Каран д’Аш (Caran d’Ache) alakját választotta művésznévnek. Ismertséget, elismerést alapvetően a politikai témájú karikatúráival szerzett. De ő volt az, aki elsőként próbálkozott a képregény és a rajzfilm műfajával is (он считается одним из родоначальников жанров комикса и мультипликации).



A művész iránti tiszteletből vette fel a múlt század elején alapított, márkás tollak és egyéb íróeszközök készítésével foglalkozó svájci (genfi) cég a Caran d’Ache nevet (Caran d’Ache стал названием и логотипом торговой марки). 

A ’карандаш’ szó eredetét kétféleképpen magyarázzák. Az egyik – legelterjedtebb, de a hangtani változásoknak ellentmondó – értelmezés szerint a türk *kаrаdаš ’fekete kő’ átvételével került az orosz nyelvbe. Az újabb, szabályos nyelvi megfelelésekkel is igazolhatóbb verzió szerint a szó – a szintén türk – kalamdaš (kalam ’nád’ + daş ’kő’) származéka.


2) Milyen termékeket forgalmaz a cég?
Caran d’Ache выпускает четыре вида письменных принадлежностей: перьевые ручки, шариковые ручки, роллеры, карандаши.

ЗАПОМИНАЛКА
карандаш
ceruza
роллер
rollertoll
шариковая ручка
golyóstoll
перьевая ручка
töltőtoll
фломастер
filctoll

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű