Magvas (gondolatok)

Tudjuk jól, mennyire egészséges a magvak fogyasztása.
És azt is tudjuk rég – Tersánszky Józsi Jenő Misi mókus kalandjai óta pedig teljesen egyértelműen –, hogy milyen a mókusiskola. „Csak olyan, mint minden iskola.” Viszont „a tananyag egy csomó dió, mogyoró, bükkmakk (бу́ковый оре́шек) meg gubacs (галл)”. 


1) Tíz -мя végű főnév
           семя mag, имя név,  время idő, знамя zászló, пламя láng,
           стремя kengyel, вымя tőgy, темя fejtető, племя törzs, бремя teher
Bár ezek nem magvak (egy azért akad köztük), hanem semlegesnemű főnevek; de ezeket is – mint afféle tananyagot – a táblázat alapján alaposan meg lehet rágni.


2) Переводы.
    a) Перевод выделенных словоформ с венгерского языка на русский язык. Уровни A2–B1
    б) Перевод текста с венгерского языка на русский язык. Уровни B2–C1–C2

    A mag(ányos magárus)

Nincs időm. Szabadidőmben ugyanis folyton a piacon vagyok. Magvakat árulok, pontosabban magvakkal kereskedek. De most nincsenek nálam semmiféle magvak, mert elfogytak. 
Képzeld, a napokban láttam egy remek kis videót a magvakról. Talán afrikai, de az biztos, hogy két törzs mutatta be, milyen magvakkal gyógyítja a beteg állatokat. A legérdekesebb rész az volt, amikor az egyik fickó – a feje tetején lenmagokkal teli edénnyel – odalépett a kecske tőgyéhez. Közben a csajszi (úgy tűnt, hogy a férfi lánya) vigyázott a – bármennyire furcsa – sörösdobozban lévő lángra és a nagy halom napraforgómagra. A férfi közben bekapott néhány kesu- és pekándiót, a zsebébe dugott néhány pisztáciát és brazil diót, majd óvatosan lenmaggal szórta be a kecske mindkét tőgyét. Ezután elővett egy régi, majd egy új kengyelt, és a kengyeleket a beteg kecske hátára helyezte. Az állat alig tudott állni a hátán lévő súlyos teher miatt. Ám mégis elindult a gazdájával a lángocska felé, a kislány pedig sok-sok napraforgómagot tett a kecske tőgye alá.
Ja, és azt majdnem elfelejtettem, hogy a ceremónia ideje alatt a férfi és a kislánya egy brutál díszes zászló előtt tartózkodott, a törzs tagjai pedig a zászló mögött álltak.
Húha, mennyi az idő? Istenem, hogy repül az idő! Ideje mennem! 
De mit mondtál, mi a keresztneved? Jé, még nem is hallottam ilyen furcsa nevet. Hogy lehet élni ilyen furcsa névvel? No, majd küldök neked magvakat.

2) Visszatekintő
„…nem bot és vászon, hanem zászló.” (KD)

ЗАПОМИНАЛКА
торговец
magán-, kiskereskedő
купец
kupec (rég.), kereskedő (tört.)
лавочник; торгаш
szatócs; ószeres
продавец
eladó
бизнесмен; предприниматель
üzeletember; vállalkozó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű