A magas háznál

– A magas háznál! – hangzik a családi legendáriumunk szerint a válasz arra kérdésre, hogy Budapesten hol kell felszállni az 1-es villamosra.
A téma kulcsszavai: a magas házak, a felhőkarcolók, a sajátosan orosz magasházak (így, összetetten!) – высокие дома, небоскрёбы, высотные здания ~ высотки ~ «сталинские высотки».


1) Семь сестёр. A hét nővér
Moszkva jellegzetessége a hét ún. magasház (в Москве семь знаменитых сталинских высоток). Azért csak hét, mert a nyolcadik felépítése a politikai történések miatt elakadt – habár 1967-ben az építőanyagot felhasználták az azóta (2006-ban) lebontott Rosszija szálló (гостиница «Россия») felépítéséhez. 
Számos legenda kapcsolódik ezekhez – a már az 1920-as évektől tervezett, de csak – a sztálini időszakban a fővárosra erőltett (és 1947‒1957 között felhúzott) épületekhez, amelyekre a nyugati sajtó ’a hét nővér’ elnevezéssel hivatkozott.

(1)   Министерство иностранных дел   (здание МИДа) 
A külügyminisztérium 172 méter magas, 27 szintes épülete 1949 és 1953 között készült el. Az eredetileg lapos tetőt Sztálin közvetlen kérésére — mindenféle építészeti turpisság bevetésével — csúcsossá alakították át. A csúcsos-tornyos forma a későbbi viszótkák mintájául szolgált (шпили стали визитной карточкой всех сталинских высоток). Miután a párt vezetője meghalt, a tervezőmérnök szerette volna visszaállítani az eredeti terveknek megfelelő formát, ám (a Sztálint váltó) Hruscsov ezt egyenesen megtiltotta, mondván: állítson csak csak ez az épület emléket Sztálin elvtárs óriási ostobaságának (должен быть «памятником великой глупости товарища Сталина»). 

 (2)   Главное здание МГУ  
A Lomonoszov-egyetem (Московский государственный университет имени М. В. Ломоносова ~ МГУ) főépülete a legnagyobb viszótka: a 36 emelet 240 méter magasságig nyúlik fel. A Veréb-hegyen (на Воробьёвых горах) álló központi épületnek a föld felszíne alatt is van ‒ a hivatalos verzió szerint ‒ további három szintje, ám a szóbeszéd ennél sokkal többet tart számon.
Az egyetem tornya és a rajta lévő záróelemek aranynak tűnnek, pedig csak belső oldalukon alumíniummal bevont sárga üveglapokból készültek. A toronyfalon a főváros legnagyobb (9 méter átmérőjű) toronyórája mutatja az időt; a 4,1 méteres másodpercmutató kétszer akkora, mint a Kreml Szpasszkij-tornyán lévő (диаметр циферблата ‒ 9 метров; минутная стрелка длиной 4,1 метра вдвое длиннее, чем у кремлёвских курантов). 
A berendezés a minőség és tartósság kiváló példája: orosz ismerősöm mesélte, hogy a 2000-es évek legelején ‒ mint lomonoszovos végzős kollégista ‒ még az 1950-es évek leltári számával ellátott kollégiumi bútorok között lakott.

(3)   Дом на Котельнической набережной  
Ezt az épületet (is) többnyire rabok és német foglyok építették. Erről ‒ állítólag ‒ a falakra vésett «строили зэки» (зэк = з. к. ~ з/к ~ зек ~ заключённый) bejegyzések tanúskodnak. Egyébként ebben, az orosz elitnek lakást biztosító házban ‒ mai fogalmak szerint inkább lakóparkban ‒ filmszínház, többféle bolt, szépségszalon, kávézó, mosoda, posta, sakkiskola is volt (кинотеатр, магазины, салоны красоты, кафе, прачечная, почта, шахматная школа).  

(4)   Гостиница «Ленинградская»  
A főváros legkisebb, de legdíszesebb magasépületében kapott helyet a Leningrád (2008-tól a «Хилтон Москва Ленинградская» nevet viselő) szálloda. Az előcsarnok máig felülmúlhatatlan különlegessége a hét szintet megvilágító csillár. 

(5)   Гостиница «Украина»    
A főváros központjában, a Kutuzov sugárút és az Új Arbat kereszteződésében (на пересечении Кутузовского проспекта и Нового Арбата) található az alig több mint négy év alatt (1953‒1957) felépített Ukrajna szálloda. A névadással ‒ mivel az épület elkészültekor Sztálin már nem élt ‒ Hruscsov szülőföldje előtt tisztelgett Moszkva. 2010-ben a szálloda új tulajdonosai nemcsak teljesen felújíttatták a szállodát, hanem új nevet is («Radisson Royal Hotel») adtak neki. 

(6)   Высотка на Кудринской площади 
A 24 szintes házban kaptak lakást a repülőiparban dolgozók; a népnyelv szerint ezért csak a „repülők háza’-ként («дом авиаторов») emlegették. Ugyanakkor más célokat is szolgált az épület. Egyrészt a felső emeleteket ‒ így tartja a legenda ‒ a KGB amerikai követséget megfigyelő emberei (спецаппаратура КГБ [Комитет государственной безопасности] для наблюдения за американским посольством) foglalták el; másrészt az alagsorban a ház valamennyi lakosának befogadására alkalmas óvóhely (бомбоубежище) működött (működik?).

(7)   Здание на площади Красных ворот   
Kiválasztott, arra érdemes minisztériumi dolgozók, tanárok, orvosok lakóhelye volt ez a Lermontov-szülőház egykori helyén emelt épület (nevezik ezért Lermontov-toronynak is). Az ötszobás lakásokhoz még egy ‒ konyhából nyíló ‒ „cselédszoba” is tartozott (комнатка для домработницы). 
Ebben is, akárcsak a többi magasépületben, igen rafináltul megszerkesztett szellőző- és fűtőrendszer működött, de mellette még központi légkondicionáló berendezést is felszereltek (кондиционирование воздуха); minden lépcsőházhoz óvóhely tartozott; az alagsorban garázsok és egyéb kiszolgáló helyiségek voltak. Azonban ennél is izgalmasabb, hogy a(z egyébként legalacsonyabb és legkevésbé díszes) magasház bal szárnyát úgy képezték ki, hogy az közvetlen összeköttetésben van a Vörös kapu metróállomással (станция метро «Красные ворота»).

2) Visszatekintő
Kinek hol jó élni? 
Zarjadje (парк «Зарядье») – nem pagony, hanem 13 hektáros park
Moszkvai, pétervári nevezetességek
Где эта улица, где этот дом?
Небоскрёб и стадион
„Vo-vo-vo-vodka, ez nem igaz!” (KA)

ЗАПОМИНАЛКА
дом
ház
здание
épület
небоскрёб
felhőkarcoló
высотное здание ~ высотка
magasház
многоэтажное здание ~ многоэтажка
sokemeletes ház

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű