Az orosz ing

A keresztrejtvény-műveltség része, ha valaki tudja, hogy az ’orosz hímzett ing’ megfejtése: rubáska. De miért olyan az orosz ing, mint amilyen?


1) Рубашка. Az ing
E ruhadarab neve – akárcsak a rubelé – a «рубить» ’vág, hasít’ igével rokon.
Az első, nagyon egyszerű anyagból készített – a népviselet meghatározó részévé lett (атрибут славянского костюма) – ingek (рубашка) már a 12. században megjelentek Novgorod környékén. A férfiak hétköznap egyszínű inget hordtak, amely fölé többnyire mellényt is húztak (надевали под жилеты), míg ünnepnapokon vörös vagy csíkos anyagból készült inget öltöttek magukra (полосатые, алые сорочки). Az inget nem tűrték be a nadrágba (носили их навыпуск, не заправляя в брюки), hanem díszes, hímzett övvel fogták össze a derekukon (повязывая поясом). 
Ezt a ruházatot tartják a 19. században megjelent és egészen az 1960-as évekig egyenruharészként megmaradt gimnasztyorka (гимнастическая рубаха ~ гимнастёрка) ősének is. A gimnasztyorka vastag, tartós anyagból készült, térd fölöttig ért, és elengedhetetlen kiegészítője volt a derékszíj.
Tolsztoj halála után terjedt el – a fogalom is – az ún. Tolsztoj-ing (толстовка). Ez egy hosszú, bő, ráncolt vagy rakott, középen nyíló, cérnagomblyukas, állógalléros (стоячий воротник) ing, amelyet a nadrág felett, övvel összefogva viseltek. Napjaink szóhasználatában ez a neve a (bebújós) melegítőfelsőnek is (a kapucnis változat lehet капюшонка, valamint a semleges- vagy nőnemű худи). 

2) Косоворотка. A koszovorotka
     (1) Miről lehet felismerni? 
A nyaktőnél aszimmetrikusan gombolódó, orosz ingfajta. Anyaga vászon, selyem, szatén; hosszú az ujja; állógalléros; a gomboláspánt a mellvonalig tart; hímzett (lehet) a nyaka, a gomboláspántja, az ujja; kiegészítője a bal oldalon megkötött öv. 
Egykor a paraszti felsőruházat része volt, katonai egyenruhaként pedig alsónemű. Külön volt hétköznapi és ünnepi, esküvői és temetkezési ing, de aratni is csak az arra félretett ingben arattak. Ma pedig a divatos koszovorotkákat farmerral, nadrággal, zakóval viselik.
Косоворотка — рубашка с косым воротом, то есть она имеет боковой разрез вместо центрального. Их шили из полотна, шёлка, атласа. Видов существовало множество: повседневные, праздничные, свадебные, поминальные, пожнивные. Стильно оформленные косоворотки — новый стиль в моде. Они походят под модные джинсы строгие брюки, оригинальные пиджаки.

     (2) Miért nem középen? És mióta? 
Erre többféle válasz is született. 
Akad olyan néprajzos, aki az ingkivágás helyét azzal magyarázza, hogy munka közben a testen viselt kereszt nem tudott a bal oldalon lévő nyíláson kicsúszni, ráadásul nem így zavarta az ing tulajdonosát akkor, amikor keresztet kellett vetni.
Egy másik elképzelés szerint az aszimmetrikus gombolású ingek csak a 19. században jelentek meg mint a kaukázusi katonák egyenruhájának részei.
Létezik egy harmadik eredetmagyarázat is. E népi elbeszélés szerint ugyanis élt egy gazdag ember, aki folyton arra panaszkodott, hogy a középen nyitott inge alól állandóan elvész a talizmánja – s ezzel természetesen az ő fizikai ereje is csökken. Ám volt egy okos felesége, aki remek megoldást talált erre a gondra. Varrt a férjének egy olyan új inget, amelyen a kivágást középről áthelyezte a szív felőli oldalra. A ruhadarabbal elégedett – és erejét visszanyert – férj láttán a falu többi lakója is efféle, „szíves” inget kezdett el hordani.
A negyedik értelmezés úgy véli, hogy végtelenül egyszerű és praktikus oka van annak, miért váltotta fel – a 15. században – a középen nyíló inget (прямоворотка) a baloldalas (косоворотка). Ez utóbbi ugyanis – mivel a használat során nem nyílt szét, nem akadályozta a mozgást, nem kellett folyton igazgatni, és még a meleget is megtartotta – sokkal kényelmesebbnek bizonyolult, mint a hagyományos.

3) Выкройка традиционной косоворотки. Szabásminta


4) Visszatekintő
Gardróbrendezés
„Dülöngél egy nagykabát” (BJ)

ЗАПОМИНАЛКА
сорочка (с вырезом влево)
(bal oldalon gombolódó) ing
рубаха ~ рубашка
ing(ecske)
гинастёрка
gimnasztyorka
толстовка
Tolsztoj-ing; melegítőfelső
косоворотка
koszovorotka

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű