Megtollasodva

A későbbi Vasárnapi szókimondó témája lesz a ручка mint toll. Itt egy másik tartalom kerül elő.


1) Пенспиннинг: трюки с ручкой, новое увлекательное хобби. A tollpörgetés mint hobbi
A penspinning – a figyelem erősítése mellett – fejleszti a kéz- és az ujjmozgást. Az ázsiai országokban már tréningeket és versenyeket is tartanak e témában. Az eszközként használt – legalább 18, de 23 cm-nél nem hosszabb – toll mindkét végének nehezebbnek kell lennie, mint a közepének. 
A mutatványok elsajátításához fontosak a jelölések: a hüvelykujj jele a T, a mutatóujjé az 1, ..., a kisujjé pedig a 4. Ennek megfelelően lesz a T1 feloldása (между большим и указательным пальцами, vagyis magyarul) _______________________, a 12-é (между указательным и средним пальцами, vagyis magyarul) _______________________, a 34-é (между безымянным и мизинцем, vagyis magyarul) _______________________.
Különösen Japánban, Koreában népszerű a nagy kézügyességet és gyakorlást igénylő tollpörgetés (пенспиннинг ~ «кручение ручки»). Aki szeretné megtanulni, az ennek a videónak a segítségével meg is teheti. 
     Послепросмотровое задание. 
     Kivonat (~ összefoglaló) készítése a fenti szöveg és a Запоминалка alapján

2) Чем пишут космонавты в космосе? Mivel írnak az űrhajósok?
Ezzel kapcsolatban annyi mindent kitaláltak, összehordtak már, hogy nem csoda, ha egy ősrégi anekdota jut az ember eszébe.
     — Igaz-e, hogy Iván egymilliót nyert a lottón?
     — Hát persze, hogy igaz! Csak nem Iván, hanem Anton; nem lottón, hanem pókeren; nem egymilliót, hanem három rubelt; és nem nyert, hanem vesztett.
És most következzék a kérdésre adott (talán, esetleg) valós válasz.
A ceruza használata az űrben veszélyes lett volna, mert az esetleg kitört ceruzahegy vagy a grafitszemcsék szemsérülést és egyéb balesetet is okozhattak volna. Ezért az amerikaiak is, a szovjetek is kezdetektől golyóstollat használtak, habár a súlytalanságban a hagyományos tollak nem működtek megfelelően. Később az amerikai, majd a szovjet űrhajókon, -állomásokon is az a – nagy hőmérséklet-változást is elviselő – Fischer-féle toll lett az űrbéli íróeszköz, amellyel minden testhelyzetben (földi körülények között még víz alatt is) lehetett írni. Ha valaki szeretne ilyen űrtollhoz jutni, ötven dollárért megvásárolhatja – és akár 48 kilométernyi vonalat is húzhat vele (míg a legextrább Parker-toll csak nyolc kilométert tud „kipréselni magából”).
     Послепросмотровое задание. 
     Az anekdota orosszá alakítása a kulcsszavak segítségével
     Ключевые слова:
     выиграть ’nyer’ — проиграть ’veszít’ — миллион ’egymillió — лотерея ’lottó’ — покер ’póber’

3) Visszatekintő
Világosan, érthetően

ЗАПОМИНАЛКА
развивать моторику рук
fejleszti a kéz mozgékonyságát
ловкость пальцев, внимательность
az ujjak ügyessége, figyelem
проводят(ся) тренинги, соревнования
tréningeket, versenyeket tartanak
специальная ручка для пенспиннинга
speciális toll a pörgetéshez
на концах тяжелее, чем посередине
mindkét vége nehezebb, mint a közepe

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű