Vasárnapi szókimondó – кафе

A Mindennapi oroszon a hét utolsó napján rendszeresen jelentkező Vasárnapi szókimondó – nevezzük rovatnak – a szavak oktatnak, a példák vonzanak alapelvet követi. 
Márpedig a Mindennapi orosz győzi szóval.
Каждое воскресенье в блоге «День за днём» будет опубликован так называемый «отдел» под названием Vasárnapi szókimondó, на основе «слова учат, а пример заставляет подражать».
И у блога есть слова.


1) Слово. A szó
Mint a legtöbb, -e-re vagy -o-ra végződő, más nyelvből átvett orosz főnév, a francia eredetű 'café'-ból lett кафе is egyalakú és semlegesnemű. Azonban nem tévesztendő össze a ’kávé’ jelentésű, szintén nem ragozható, hímnemű – habár a mai nyelvtanok szerint már semlegesnemű is lehet – кофе szóval. Ráadásul a hangsúly is eltér: кафе és кофе.
Kávézásra alkalmas helyek: кафе, кофейня, кондитерская, кафе-пекарня, кафе-мороженое, кафе-бар, интернет-кафе.

2) Пример. Példa
A képen lévő keszthelyi Tulipán kávéházba (кафе «Тюльпан») is érdemes betérni – és nem csak a nők nemzetközi napján. A következő szöveget pedig érdemes – gyakorlásképpen, netán egy kávé mellett – orosz nyelvre fordítani.
Az Omnia kávézóban finom a kávé. 
Andris is betért a kávézóba, hogy megigyon egy csésze kávét. A feketekávét ő mindig cukor nélkül issza, egy kis tejjel. Azonban ma a kávézóban nem volt tej, csak tejszín. És te mivel iszod a kávét? Mézzel talán? Ja, és mindig csak forró kávét iszol! Akkor ez a kávézó tetszeni fog neked, mert a kávéház felszolgálója az ízlésednek megfelelő kávét készít.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű