Sztahanov volt, Sztahanov nincs

A Szovjetunióból induló sztahanovizmus, sztahanovista mozgalom (стахановское движение) a szocialista országok propagandisztikus munkaversenye volt. Ez az ún. alulról jövő kezdeményezés (инициатива снизу) Magyarországon az 1950-es években lett tömegmozgalommá. 
Ma nevezhetnénk akár innovációnak is, hiszen legfőbb tartalma a termelés hatékonyságának fokozása volt. Ezért a munkavégzés észszerűsítésében kiemelt szerepet kapott a dolgozók ötlettára és kezdeményezőkészsége, a gépek minél teljesebb kihasználása, valamint a munkatapasztalatok megosztása és hasznosítása. A legkiválóbbak – köztük volt 1949-ben a 18 évesen kombájnosként dolgozó Gorbacsov is – még A hősi munkáért  (За трудовую доблесть) kitüntetést is elnyerték.
A ’sztananovistaként dolgozik’ (работать по-стахановски) kifejezésnek – amelynek eredeti jelentése a ’másoknál többet, másoknál eredményesebben dolgozik’ – manapság inkább ironikus stílusárnyalata van, és az egyre jobban terjedő munkaholisták (трудоголист) jellemzésére használják.


1) Кто такой Алексей Стаханов? No, de kicsoda a névadó Sztahanov?
Alekszej Grigorjevics Sztahanov (1906–1977) a sztahanovista mozgalom névadója. Születési neve Andrej Sztahanov, azonban 1935-ben a Pravda elírta a nevét; Sztálin viszont egy új igazolvány kiállít(tat)ásával megvédte a pártlap tévedhetetlenségét, s így lett Sztahanov Andrejből Alekszej.
Számos bányaipari vállalat vezetőjeként és minisztériumi beosztásban dolgozott. Magánélete rendezetlen volt: nem tudott megbirkózni a hírnévvel (рабочий впоследствии бремени славы не выдержал): alkoholproblémákkal küzdött (стал спиваться) – ezért lett a ragadványneve Sztakanov (от слова «стакан»). Népszerűsége a posztszovjet időszakban leáldozott, megszűnt példa lenni.  

2) Что такое стахановское движение? Mi a sztahanovista mozgalom? 
Az egyszerű falusi családból származó (выходец из крестьянской семьи) Sztahanov egy Donyec-medencei (Донбасс) szénbányában (в шахте) kezdett dolgozni.
Az igen jó erőben lévő ifjúból (обладал отменными физическими данными) hamarosan vájár lett (забойщик). 
Észszerűsítette a munkabeosztást, s ezzel egyrészt megkönnyítette, másrészt hatékonyabbá tette a szén kibányászását (увеличить добычу уголя). Részfeladatokra bontotta a munkafolyamatot (разделил труда): miközben az egyik bányász a szenet fejtette (один рубил уголь), addig a másik az akna boltozatának erősítésén dolgozott (укреплял свод шахты), a harmadik pedig a megtelt csillét vitte kifelé (вывозил уголь).   
Ne feledjük, hogy mindez 1935-ben, a második ötéves terv idején (середина второй пятилетки) történt. Kellettek a számok, kellettek a felfelé ívelő termelékenységi mutatók.  

1935. augusztus utolsó napján, az éjszakai műszakban öt óra 45 perc alatt (за смену) – négy bányász, köztük a meghatározó szerepet játszó – Sztahanov a normaként előírt 7,5 tonna helyett 102 tonnányi szenet fejtett ki (в 14 раз превышало норму). Ez a mennyiség szeptember közepére elérte a 227 tonnát. Úgy tűnt, nincs megállás, hiszen 1936 elején a pártlap már egy Nyikita Izotov nevű bányász 607 tonnás rekordját éltette.
Az ország erejének számokkal való bizonyítása propaganda, de nem játék volt, hiszen valós, létező (Sztahanov mint az új korszak embere még a Time címlapjára is felkerült), ténylegesen dolgozó emberek – ha nem is egyedül elvégzett – munkája volt mögötte. S a mozgalom alkalom volt arra, hogy Sztálin az 1935. november 17-i beszédében így fogalmazzon: «Жить стало лучше, товарищи. Жить стало веселее. А когда весело живётся, работа спорится... Если бы у нас жилось плохо, неприглядно, не весело, то никакого стахановского движения не было бы у нас».

3) Рассказ. Összefoglaló – szóban
     Что вы знаете о Стаханове и о стахановском движении? Sztahanov és a mozgalom

4) Visszatekintő
Törekedj a minőségre
Ünnep után
Elengedhetetlen töltelék
K2 – давать/дать
Kipurcantál? Kipurcantam!
Itt van május elseje… legyen szép az ünnep!

ЗАПОМИНАЛКА
хорошо > лучше
jól > jobban
плохо > хуже
rosszul > rosszabbul
весело > веселее
vidáman > vidámabban
неприглядно > непригляднее
csúnyán > csúnyábban
весело живётся
könnyű (vidám) az élet

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű