Ünnepi eledel

Május kilencedike van. Az ünneplés, a köszöntés, a pihenés napja. Jólesne ilyenkor egy étteremben elfogyasztott ízletes steak. Megfelelő hozzávalók birtokában akár most is, ezek hiányában egy remek társasággal később otthon is ki lehet próbálni: elkészítése nem (annyira) ördöngösség.


1) Стейк. Mi(lyen) a steak? 
A kiváló marhahúsból – nagy körültekintéssel – sütött étel a стейк (gyakran бифштекс-nek is nevezik). A szó angol eredetű, jelentése ’egy hússzelet’ (кусок мяса).
A legnagyobb marhahús-exportőr az Amerikai Egyesült Államok.
A legízletesebb steaket Angus marhából lehet elkészíteni. Ahhoz, hogy zamatos legyen a steak, a hússzeletnek legalább 3–5 cm vastagnak kell lennie. A legismertebb steakfajta aszerint, hogy a marha mely részéből készül: рибай-стейк (Ribeye), тибоун-стейк (T-bone), филе-миньон (Filet mignon ~ bélszín).

2) Перевод. Megfordító
     (1) ____________________________________________________________________________
           Названия жареных кусков говядины заимствовали из английского языка.
     (2) ____________________________________________________________________________
           США является одним из ведущих экспортёров говядины.
     (3) ____________________________________________________________________________
           Лучшим мясом считаeтся мясная порода Ангус.
     (4) ____________________________________________________________________________
           Мясо должно быть толстым (не менее 3 и не более 5 см).

3) Виды стейков. Steakfajták a sütési fokozat szerint (a képen)
     – extra rare = экстра-рейр (англ. extra rare)
     – véresen = с кровью ~ красным соком (англ. rare)
     – enyhén átsütve = слабой прожарки (англ. medium rare)
     – félig átsütve = средней прожарки (англ. medium)
     – majdnem átsütve = почти прожаренное (англ. medium well)
     – teljesen átsütve = прожаренное (англ. well done)
     – nagyon átsütve = сильно прожаренное (англ. too well done)
        Erre mondják, hogy ez már nem is steak, hanem cipőtalp (это не стейк, это подошва).

4) Как вкусно приготовить стейк? Így készítsünk ízletes steaket 
     (a) leírás (egyszerű és szép)
     (b) videó (könnyen érthető)

5) Visszatekintő
Győzelem!
Ünneplős
Kerti ücsörgéshez
Csirkefej
Sütve-főzve

ЗАПОМИНАЛКА
мраморное мясо бывает двух видов
kétféle márványos/márványozott hús van
мясо зернового откорма (1)
a magvas takarmányt fogyasztó marha húsa
мясо травяного откорма (2)
a szálas takarmányt fogyasztó marha húsa
мясо (1) более жирное и более мягкое
az (1) zsírosabb, szaftosabb (puhább)
мясо (2) немного жёстче и менее жирное
a (2) kissé keményebb és kevésbé zsíros

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű