Mi lett a pontyporonttyal?

Romhányi József Hal-dal verselésében a halvita azzal zárult, hogy a ponty „Be is kapta / a csalétket sebtiben, / aztán kisült az igazság. Tepsiben.”
Mert a halat horgásszák, halásszák, sütik, főzik, pácolják, grillezik, konzerválják – no, és fogyasztják. Van tavi, folyami, tengeri – de előfordul akváriumban is, lehet mesehős vagy éppen településnév-adó. És még más egyéb is…


1) Рыбы. A legismertebb halak (rendszerbeli besorolás nélkül) 
     »»» карп ponty
     »»» лещ dévérkeszeg
     »»» карась (hn) kárász
     »»» сом harcsa
     »»» щука csuka
     »»» судак süllő (kb. két kg-tól: fogas) 
     »»» окунь folyami sügér
     »»» угорь (hn) angolna
     »»» стерлядь (nn) kecsege
     
»»» толстолобики ~ толстолобы busa
     »»» осетрина tokhal
     »»» налим menyhal
     »»» жерех balin ~ őnhal
     »»» форель (nn) pisztráng

2) Классический рецепт. Hagyományos recept
     Rácponty, ahogy a családunk csinálja
Hozzávalók: legalább 2-2,5 kg-os ponty, 3-4 nagyobb krumpli, 1-2 szelet sonka (el is maradhat), 1 nagy tejföl (legalább 0,5 l), 3-4 érett paradicsom, 5-6 paprika, 2-3 fej hagyma, pirospaprika, só, bors, olaj (vagy zsír)
A kellően (kiolajozott) kizsírozott tepsiben elrendezzük a vékonyra felkarikázott krumplit, ráhelyezzük a megtisztított (lehetőleg a fejétől, farkától, uszonyaitól megszabadított, belülről bevagdosott, kívülről ép bőrű) halat. Az összekockázott nem túl sok sonkát a hal belsejébe tesszük (ha nincs sonka, akkor kenjük meg zsiradékkel és sóssuk is meg belülről a pontyot).
Rendezzük el a hal mellett a karikákra vágott hagymát, paprikát, paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. Hintsük meg pirospaprikával, majd egyengessük el az egész tetején a jó minőségű friss tejfölt. Végül megszórhatjuk kevés pirospaprikával, tehetünk rá – díszként – paprika- és papadicsomkarikákat is.
Süssük 180 fokra előmelegített sütőben fóliával lefedve mintegy félórát, majd fólia nélkül újabb félórát – de meg ne égessük; inkább figyeljük, miképpen színesedik, puhul harmonikus eggyé valamennyi összetevő, és milyen csábító illatot áraszt a készülő ételünk. Tálalásig semmiképpen ne kavargassuk, ne kevergessük – hadd maradjon szép és ép rajta a bevonat. 
Jó étvágyat kívánok. Válasszunk hozzá illő bort.
     Ответьте по-русски. Válasz oroszul
     Какие ингредиенты нужны для этого блюда?

3) Для вас. Halas téma
A клевать (клюю, клюёшь; клюй) folyamatos és a клюнуть (клюну, клюнешь; клюни) befejezett szemléletű ige – a ’csipeget a madár’ jelentés mellett – a horgászok alapigéje is: a ’nem harap ~ harap a hal’ kifejezésére (У него совсем не клюёт ’egyáltalán nincs kapása’.). Természetesen előfordul ’bóbiskol, leradag a szeme’ (Я клюю за учебниками, а ты за рулём ’majdnem elalszom a könyv mellett, te pedig a volánnál’) és ’annyi pénze van, mint a pelyva’ jelentésben is (Денег куры не клюют у него.).
A nőnemű, véghangsúlyos уха ’halászlé, halleves’ (semmiképpen ne keverjük össze a semlegesnemű ухо ’fül’ főnévvel).

4) Литература. Irodalom
     Константин Георгиевич Паустовский «Ручьи, где плещется форель» (читать рассказ)

5) Visszatekintő
Halfestészet
K2 – ловить/поймать
Amiben az igazság
Borozgató

ЗАПОМИНАЛКА
удить (ужу, удишь; уди) рыбу
horgászik
ловить (ловлю, ловишь; лови)/поймать (-маю, -маешь; -май) рыбу
halászik
Удильщик пошёл на рыбалку.
A horgász horgászni ment.
Рыболов, рыбак пошёл на рыболовство.
A halász halászni ment.
У вас есть удочка и рыболовная сеть?
Van horgászbototok és halászhálótok?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű