Illem, etikett, protokoll

A viselkedéskultúra koronként változik, de nyelvenként is eltérhet egymástól. A legáltalánosabb udvariassági formulák összessége az illem; az etikett a társadalmi érintkezés előírásszerű rendszere; a protokoll pedig a hivatalos, diplomáciai kapcsolattartás formáinak, írott és íratlan szabályainak, szokásainak együttese.


1) Этикет тостов на официальных приёмах. A hivatalos pohárköszöntő etikettje
     (на основе: Школа этикета
_____ (a) Az első pohárköszöntő a vendéglátó kiváltsága. 
_____ (b) Az üdvözlő beszéd elengedhetetlen elemei: a megszólítása, a díszvendég üdvözlése, az alkalom méltatása, a jókívánságok kifejezése. Arra viszont ügyelni kell, hogy a pohárköszöntő soha ne legyen hosszú.
_____ (c) A poharat elsőként a köszöntőt mondó személy emeli magasra. Ám ha ez a poháremelés elmarad, akkor a vendégek sem nyúlhatnak a poharukhoz.
_____ (d) A pohárköszöntő címzettje – nehogy úgy tűnjék, hogy egyedül iszik önmagára – csak azután emelheti szájához a poharat, miután a többiek nekiláttak az ital fogyasztásához.
_____ (e) Ha valakinek a tiszteletére mondanak pohárköszöntőt, azt mindenképpen viszonozni kell. A válasz elhagyása rendkívül nagy udvariatlanság.
_____ (f) Fogadáson az előétel fogyasztásakor már nem hangozhat el pohárköszöntő. Legalkalmasabb ezért vagy az étkezés megkezdése előtt 10-15 perccel, vagy a desszert után (amikor amúgy is kitöltik a pezsgőt a vendégek poharába) megszólalni.
_____ (g) Ha valakinek a tiszteletére isznak, akkor még egészségre hivatkozva sem illik nem megemelni a poharat, hiszen ez a visszautasító, tartózkodó gesztus a lehető legnagyobb tiszteletlenség. 
_____ (h) Legalább ekkora illetlenség pohárköszöntő idején enni, inni, társalogni, felszolgálni. 
_____ (i) A legfőbb állami személyekért, a vezetőségért, valamint az ifjú házasokért mondott köszöntők esetén a poharat fenékig kell üríteni.
_____ (j) Ha valamilyen oknál fogva a vendég nem tudja elfogyasztani az italt, akkor – hogy a szándékát jelezze – érintse legalább a szájához a poharat.
_____ (k) Díszétkezéseken (reggeli, ebéd, vacsora közben) a vendégek nem koccintanak, csak szemkontaktussal jelzik, hogy emelik poharukat. 
_____ (l) Koccintáskor a férfi pohara mindig kicsit lentebb van, mint a nőé.
_____ (m) És nem kell folyton tósztot mondani. Két megszólalás között célszerű legalább 10-15 percnek eltelnie. 

2) Пары. Párok
     Melyik számjelű orosz szöveg melyik betűjelű magyar változathoz illik? 
     (Lesz olyan betűjel, amelyikhez nem rendelhető számjel.)
(1) Если же бокалы соприкасаются, то мужчины держат бокалы ниже бокалов дам.
(2) Если по каким-либо причинам гость не может допить напиток, необходимо продемонстрировать ваше желание осушить бокал и хотя бы пригубить его.
(3) Лицо, которому адресован тост, ждёт, подняв бокал, пока не выпьют все остальные, и лишь после этого прикасается к напитку. Иначе получится, что он пьёт за самого себя.
(4) На официальных банкетах не принято начинать произносить тосты во время закуски.
(5) На официальных завтраках, обедах и ужинах гости приподнимают бокалы и держат контакт глазами. Соприкасаться бокалами, чокаясь, не принято.
(6) Напитки, сочетающиеся с тостами, обращёнными к президенту и коронованным особам, а также руководству или молодожёнам, принято выпивать до дна.⠀
(7) Отказ от поднятия бокала в чью-либо честь, даже по причине здоровья, означает неуважение к человеку.
(8) Первый тост произносится хозяином приёма и посвящён основной теме или гостю.
(9) Первым поднимает бокал выступающий. Если произносящий тост начал речь, не взяв бокал, остальные слушают пожелания без бокалов в руках.
(10) Тосты не должны произноситься часто, с интервалом не менее 10-15 минут.
(11) Тосты произносятся либо после десерта, когда гостям подано шампанское, либо не ранее 10-15 минут после начала приёма.
3) Представляю вашему вниманию. Ajánlás
     A téma bővítéséhez egy orosz és egy magyar nyelvű instagram-sorozatot ajánlok.
     (1) Школа этикета — etiquette_diary 
     (2) Illem- és protokollszabályok minden napra — protokollkommunikáció 

4) Visszatekintő 

ЗАПОМИНАЛКА
произносить/произнести тост
pohárköszöntőt mond
поднимать/поднять бокал
emeli poharát
пить/выпить за кого
iszik vkire
пригубить/пригубливать бокал
szájához érinti a poharat
держать контакт глазами
szemkontaktust tart

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű